Peste 80 la suta dintre tinerii romani considera criteriul financiar ca fiind cel mai important atunci cand aleg un loc de munca, 35 la suta ar opta pentru un job sigur, iar 31 la suta pentru un mediu de lucru placut, se arata intr-un sondaj de opinie intitulat "Tanar in Romania", realizat de Institutul Gallup pentru British Council, pe parcursul anului trecut, in cadrul festivalului UK-RO 2004.

65 la suta dintre ei sustin ca vorbirea limbilor straine este una dintre cele mai folositoare calitati, in timp ce 54 la suta pun pe primul loc pregatirea profesionala solida in domeniul respectiv, iar 55 la suta - abilitatea utilizarii PC si IT.

Tinerii s-au declarat constienti de faptul ca vorbirea unei singure limbi straine nu mai este de ajuns, iar cele mai bune slujbe din ziua de azi implica utilizarea computerului. 38 la suta dintre cei chestionati vorbesc fluent o limba straina (fiind preferata engleza), iar 30 la suta dintre ei cunosc bine doua, cealalta varianta fiind franceza.

Peste 80 la suta dintre cei chestionati utilizeaza computerul si Internetul, dintre care 70 la suta pentru a primi/trimite emailuri, iar 68 la suta pentru a invata si a culege diverse informatii.

De asemenea, peste 40 la suta dintre tinerii romani sunt de acord ca ceea ce se preda in scolile din tara noastra le foloseste in viata, considerand ca manualele si programa de invatamant sunt adaptate nevoilor pietei. Ei au declarat insa ca simt nevoia unor elemente interactive, dar acestea sunt impiedicate de programa scolara foarte incarcata.

Dezinteres pentru viata politica

Tinerii romani prezinta un interes foarte scazut (numai 5 la suta se declara foarte interesati) pentru viata politica, motivul fiind faptul ca aceasta este marcata de interese si lipsa de profesionalism, iar ei au sanse reduse de promovare, fiind marginalizati si neavand sansa de a se remarca.

56 la suta dintre cei chestionati sunt de parere ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va fi avantajoasa pentru ei, 27 considera ca nu le va aduce nici avantaje, nici dezavantaje, iar 8 la suta au declarat ca nu vor avea nimic de castigat de pe urma aderarii.

Printre avantajele enumerate de ei au fost cresterea numarului locurilor de munca si a posibilitatilor de a obtine un job, consecinta logica fiind scaderea somajului.

Alte avantaje ar mai fi faptul ca Romania va beneficia de mai multe fonduri externe, liberalizarea comertului si cresterea concurentei. Dezavantajele integrarii in Uniune se vor concretiza prin cresterea preturilor, in timp ce salariile vor ramane la acelasi nivel, si trecerea dificila de la lei la euro. Proiectul "Tanar in Romania" a urmarit sa descopere o imagine mai clara asupra problemelor si asteptarilor noii generatii, profesionale si sociale, iar in cadrul sondajului au fost chestionati peste 1.000 de tineri (liceeni, studenti, absolventi), cu varste cuprinse intre 15-35 de ani, din Bucuresti si alte 6 mari orase ale tarii.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri