17 Noiembrie 2006

Romania si Ungaria vor colabora pentru reducerea evaziunii fiscale

Prevenirea evaziunii fiscale si simplificarea trecerii frontierei romano-ungare reprezinta cateva dintre subiectele pe care reprezentantii guvernelor roman si ungar le-au discutat la sedinta comuna de la Budapesta
Oficialii romani si unguri au hotarat crearea unui grup de lucru si realizarea unor actiuni comune in vederea prevenirii evaziunii fiscale in domeniul produselor de tutun si al bauturilor alcoolice, precum si adoptarea unor masuri pentru prevenirea traficului cu produse din tutun.

Guvernul Romaniei a prezentat, in sedinta comuna, Planul National de Dezvoltare (PND) pentru perioada 2007- 2013, program prin care sunt stabilite domeniile care vor primi fonduri publice. PND este orientat catre domeniile de interventie ale Fondurilor Structurale si de Coeziune.

Cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport, protejarea si imbunatatirea calitatii mediului reprezinta cateva dintre prioritatile nationale cuprinse in PND, potrivit NewsIn. Guvernul isi propune prin PND sa dezvolte resursele umane, sa stimuleze ocuparea si incluziunea sociala, sa intareasca capacitatea administrativa, sa dezvolte economia rurala si sa elimine diferentele economice dintre regiunile tarii.

Guvernul Romaniei si cel al Ungariei s-au intalnit, joi, in sedinta comuna, la Budapesta pentru a dezbate aspecte legate de cooperarea economica, culturala si sociala, dintre cele doua tari, in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Cei doi premieri au mai discutat si despre o colaborare in proiecte de infrastructura, despre finantarea unor institutii din domeniul educatiei si despre elaborarea unui volum comun de istorie a Romaniei si Ungariei. Volumul ar urma sa fie conceput de istorici romani si unguri, sub egida Academiei Romane si a Academiei Ungare de stiinte.

Membrii celor doua Cabinete mai discuta despre prezenta ungara, in 2007, la manifestarile realizate sub egida proiectului Sibiu capitala culturala europeana si despre inceperea negocierilor privind echivalarea diplomelor universitare, in special a muzeologilor, arhivarilor si arheologilor cu diploma obtinuta in Ungaria.

Sedinta comuna a guvernelor celor doua tari este a doua de acest fel, prima avand loc in octombrie 2005, la Bucuresti



Citeste si