Programul national de evaluare a starii de sanatate a romanilor costa 9 mii miliarde de lei vechi si este finantat din taxa pe viciu, a declarat ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu la finalul sedintei de Guvern.
Executivul a aprobat in sedinta de guvern de miercuri, ca Ministerul Sanatatii Publice si autoritatile de sanatate publica judetene sa fie scutite de plata taxelor prevazute de lege pentru verificarea in Registrul in National de Evidenta a Persoanelor.

Aceasta masura este necesara pentru ca datele obtinute sa fie utilizate in cadrul Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, care va fi lansat potrivit ministrului Eugen Nicolaescu pe 2 noiembrie, dupa cum informeaza NewsIn. Programul initiat de MSP urmareste stabilirea unor masuri profilactice, de prevenire a unor boli cu impact major asupra mortalitatii si morbiditatii din Romania. Programul va fi realizat prin intermediul medicilor de familie si va permite obtinerea de informatii cu privire la starea de sanatate a intregii populatii.

"Vom putea accesa gratuit baza de date si vom trimite fiecarui cetatean acasa un talon care ii va oferi toate instructiunile necesare, dar si dreptul de a intra in Programul National de Sanatate", a declarat ministrul Eugen Nicolaescu la Guvern. El a adaugat ca taxa pentru a verifica o singura persoana din Registrul National de Eviedenta a Populatiei este de 10 lei noi. Ministrul Nicolaescu a adaugat si ca a facut un calcul potrivit caruia, pentru a verifica datele romanilor, s-ar fi ajuns la o suma de 220 milioane de lei noi, echivalentul a 70 milioane de euro.

Programul National de Sanatate se va axa pe principalele boli transmisibile si netransmisibile, in vederea stabilirii unor masuri de prevenire si de reducere a riscurilor pentru sanatatea primara a pacientilor. Ministrul sanatatii a anuntat la inceputul lunii octombrie la Targu Mures ca programul va fi finantat exclusiv din bugetul Ministerului Sanatatii si va cuprinde atat asiguratii cat si neasiguratii. Daca am fi facut acest program din bugetul asigurarilor sociale, ar fi fost o deturnare de fonduri. Pentru ca de el ar fi beneficiat si cei care nu platesc. Suma pe care preconizam sa o utilizam este o suma extraordinar de mare, cum nu s-a mai alocat niciodata asa ceva: 9.000 miliarde de lei, a spus atunci Eugen Nicolaescu.

Potrivit celor spuse de ministru la Targu Mures suma va fi alocata pe o perioada de 14 luni si va include costurile de informare a populatiei, includerea medicilor de familie in program, programe informatice puse gratuit la dispozitia medicilor de familie, costuri cu analize paraclinice efectuate de fiecare cetatean la recomandarea medicului de familie, dotari pentru cabinete.

Dupa 14 luni vom putea sti care este cu adevarat starea de sanatate a populatiei, a spus ministrul .in afara de obtinerea unei imagini a starii de sanatate, programul mai are drept scop evaluarea banilor necesari profilaxiei bolilor.Ministrul a spus ca o asemenea actiune nu a mai avut loc in Romania de peste 60 de ani. El a adaugat ca la ora actuala programele de sanatate nu au o baza reala, ci sunt facute dupa cum ni se pare, dupa cum cred unii dintre specialisti.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri