20 Octombrie 2006

Investitiile vor continua in agricultura si in sectorul forestier

Potentialul pentru investitii austriece in Romania nu este epuizat, mai ales in ceea ce priveste investitiile "greenfield" (de la zero) in domenii precum agricultura sau industria forestiera, a declarat la un seminar organizat de Ziarul Financiar, ambasadorul Austriei, Christian Zeileissen.

"Investitiile austriece de pana acum s-au desfasurat in domenii cheie precum energie, asigurari, sau banci. Relatiile se vor intensifica in urmatorii ani, mai ales in domeniul greenfield", a declarat diplomatul austriac. Zeileissen a afirmat ca si-ar dori ca si firmele romanesti sa investeasca in Austria deoarece exista un potential semnificativ, prin prisma comunitatii romanesti de acolo.

In opinia atasatului comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti, Johannes Becker, principalele probleme pe care le intampina investitorii austrieci in Romania sunt legate de lipsa fortei de munca specializate si de cresterea asimetrica a economiei.

"La noi vin firme care renunta la contracte de milioane de euro deoarece nu gasesc forta de munca calificata, in special in domeniul constructiilor. in alta ordine de idei economia crestre la Bucuresti cu 25-30%, insa in alte zone ritmul este foarte redus si din aceste motive sfatuim investitorii sa se orienteze si spre alte zone, chiar daca acolo exista problema infrastructurii", a adaugat Becker, care a precizat ca majoritatea firmelor care investesc in Romania sunt in domeniul constructiilor.

"Romania poate deveni o bijuterie arhitecturala deoarece se construieste mult si tot ceea ce se construieste este variat si modern", a adaugat atasatul comercial austriac.

Companiile austriece au fost implicate in cele mai mari privatizari din Romania, fiind printre cei importanti investitori straini. OMV a achizitionat in anul 2004, pachetul majoritar de actiuni de la Petrom, iar Erste Bank a castigat anul trecut in decembrie licitatia pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane. Oficialitatile austriece au apreciat ca pana in 2007, cand Romania va adera la Uniunea Europeana, investitiile vor depasi cinci miliarde de euro.



Citeste si