4 Ianuarie 2017

Energia solara ar putea deveni in 10 ani cea mai ieftina forma de energie din lume



Energia solara costa mai putin decat cea obtinuta din carbune in unele regiuni ale lumii, iar in 10 ani ar putea deveni cea mai ieftina forma de energie la nivel global, relateaza Bloomberg.

In 2016, tari precum Chile si Emiratele Arabe Unite au doborat recorduri cu acorduri pentru generarea energiei solare pentru mai putin de 3 centi pe kilowatt/ora, la jumatate fata de costul mediu al energiei obtinuta din carbune la nivel mondial. In prezent, Arabia Saudita, Iordania si Mexicul pragatesc licitatiile pentru acest an, obiectivul fiind obtinerea unor preturi si mai mici pentru energia solara, conform News.ro.

Companii ca Enel si Mainstream Renewable Power au acumulat experienta in Europa si cauta noi piete in strainatate. Incepand din 2009, preturile energiei solare au scazut cu 62%, toate componentele lantului de furnizori inregistrand scaderi ale costurilor. Acest lucru a permis scaderea primelor de risc ale imprumuturilor, iar capacitatile de productie au atins la niveluri record.

Pana in 2025, energia solara ar putea deveni mai ieftina decat cea obtinuta din carbune, potrivit Bloomberg New Energy Finance. ”Sunt date care schimba regulile jocului si devin normale pentru tot mai multe piete. De cate ori este dublata capacitatea, preturile scad cu 20%”, a explicat Adnan Amin, directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Regenerabila.

Imbunatatirea tehnologiilor a fost esentiala pentru dezvoltarea industriei, precum celulele mai performante care genereaza mai multa energie din acelasi nivel de radiatie solara. Un sistem solar cu o capacitate de 1 megawatt-plus va costa 73 de centi/watt in 2025, comparativ cu 1,14 dolari in prezent, reprezentand o scadere de 36%, a aratat Jenny Chase, director pentru analize in domeniul energiei solare la New Energy Finance.



Citeste si