Daca reforma pensiilor ar fi inceput in 2000, fondurile de pensii ar fi acumulat active de circa trei miliarde de euro pana in 2006 si atunci nu ar mai fi existat probleme cu capitalizarea Fondului Proprietatea, a declarat potrivit NewsIn presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian.

Odata cu intrarea in functie a pilonului 2 de pensii in iulie 2007, putem spune ca Romania a incheiat etapa tranzitiei economice, intrucat va fi eliminat astfel ultima forma de paternalism economic al statului, a spus Vosganian. in acest fel, cetateanul roman contribuabil nu va mai fi o persoana pasiva, asistata, ci va deveni un agent economic activ, capatand calitate de investitor

Introducerea pilonului 2 de pensii va aduce o presiune mare asupra bugetului asigurarilor de stat, care va fi insa compensata, printre altele, prin imprumuturi externe. in acest moment, datoria publica reprezinta 20% din produsul intern brut (PIB), ceea ce inseamna doar o treime din valoarea maxima admisa prin criteriile de la Maastricht pentru adoptarea euro.

Reforma pensiilor va duce la dezvoltarea pietei de capital, adica a obligatiunilor corporative, a bondurilor municipale, a titlurilor de stat, precum si a altor instrumente derivate, a adaugat Vosganian. Totodata, reforma pensiilor va iavea ca efect reducerea economisirii bancare si ramane de vazut in ce masura acest lucru ar putea influenta negativ stabilitatea macroeconomica, a avertizat Vosganian.

Nu in ultimul rand, introducerea pensiilor private va insemna reducerea demagogiei politice intrucat nu vor mai fi conta discursurile electorale care sa promita majorari masive de pensii in sistemul asigurarilor sociale de stat.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri