27 Iulie 2015

Companii romanesti versus multinationale: de ce ale noastre sunt subcapitalizate?



Companiile romanesti sunt mult subcapitalizate in raport cu cele din statele dezvoltate, ceea ce duce la datorii de trei ori mai mari decat resursele permanente, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, citat de Mediafax.

"Indisciplina financiara duce la un grad ridicat de indatorare a firmelor. Companiile romanesti sunt mult subcapitalizate in raport cu cele din statele dezvoltate, asta ducand la datorii de trei ori mai mari decat resursele permanente, iar gradul de bancarizare este scazut. Firmele private cu pierderi inregistreaza un grad de indatorare supraunitar, respectiv 103%, iar activul net este de 11 miliarde de lei, ceea ce duce la o stare de insolventa care afecteaza mediul concurential plus efecte negative pentru creditori", a spus Georgescu.

Florin Georgescu (foto) a afirmat ca in 2013, 400 de companii de stat au inregistrat pierderi de trei miliarde de lei, ceea ce a dus la un impact de 0,1% asupra PIB.

"Ambele sectoare, de stat si privat, prezinta un sold pozitiv intre profituri si pierderi (+1,5 miliarde de lei sectorul de stat, respectiv +14,5 miliarde de lei in sectorul privat). Statul mai este actionar la 400 de companii care inregistreaza pierderi de 3 miliarde de lei (patru afllate in proces de restructurare si privatizare - Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Posta Romana, CFR Marfa). Restul sunt unitati care furnizeaza servicii publice locale. Alte 540 de companii de stat au inregistrat un profit net de 4,5 miliarde de lei. Pierderile companiilor de stat au majorat deficitul bugetului general consolidat cu circa 0,1% din PIB in 2013, fata de 1,8% in 2000", a adaugat Georgescu.

Tot in 2013, 263.500 de firme private au inregistrat pierderi in valoare de 39 de miliarde de lei, suma relativ constanta in ultimii sapte ani. Alte 251.860 de firme private inregistreaza un profit net de 53,5 miliarde de lei, in timp ce 87.500 de firme au inregistrat rezultat nul.

"Un paradox inedit este dat de frecventa ridicata a creditelor acordate de actionarii privati propriilor firme cu pierderi. Soldul imprumuturilor acordate de actionarii firmelor private cu pierderi catre propriile companii este de 100 de miliarde de lei, respectiv 25% din datoria totala, din care 74 de miliarde direct de catre actionari si 26 de miliarde prin entitati afiliate din cadrul grupului", a subliniat Georgescu.

In opinia prim-viceguvernatorului, intarirea disciplinei financiare a persoanelor fizice si juridice implica reforme structurale in economia reala, de stat si privata, imbunatatirea substantiala si coerenta legislatiei comerciale, fiscale si contabile, prin preluarea celor mai bune practici din tarile performante ale Uniunii Europene si intarirea administratiei fiscale in ceea ce priveste alocarea resurselor umane si aplicarea unor metodologii moderne de control.



Citeste si