21 Aprilie 2006

MFP va contracta sumele necesare punerii in functiune a Unitatii 2 Cernavoda

Guvernul a mandatat Ministerul Finantelor Publice sa contracteze sumele necesare pentru continuarea si finalizarea lucrarilor la Unitatea 2 Cernavoda, potrivit unui comunicat al Executivului.
Sumele necesare pentru finalizarea lucrarilor si punerea in functiune a Unitatii 2 de la Cernavoda sunt de 122 milioane euro. De asemenea, este necesara si asigurarea sumei de 95 milioane euro pentru achizitionarea de apa grea.

Realizarea acestei unitati este o prioritate in cadrul procesului de restructurare si de modernizare a sistemului energetic national. Daca proiectul de investitii de la Unitatea 2 Cernavoda nu va fi finalizat, consecinta ar fi inregistrarea unei cresteri semnificative a pretului mediu de achizitie a energiei electrice, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Rambursarea imprumutului se va efectua din sursele proprii ale Societatii Nuclearelectrica.

O alta masura vizeaza mandatarea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) de a imputernici reprezentantii sai in Adunarea Generala a Actionarilor a S.N. Nuclearelectrica sa aprobe incheierea acordului de imprumut subsidiar, precum si in vederea aprobarii, in regim de urgenta, a contractarii unui imprumut in lei, echivalent a 10 milioane euro, in nume si pe cont propriu, de pe piata interna.

Acest imprumut este destinat acoperirii cheltuielilor urgente aferente lucrarilor de investitii de la Unitatea 2 CNE Cernavoda pentru perioada martie-aprilie 2006 si urmeaza sa fie restituit din suma de 122 milioane euro acordata de MFP. Inceperea probelor la Unitatea 2 de la Cernavoda a fost programata pentru luna decembrie 2006.

Lucrari in paralel pentru reactoarele 3 si 4

MEC va propune Guvernului construirea simultana a reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda. Studiul de fezabilitate derulat in acest sens a relevat drept varianta optima realizarea in paralel a celor doua unitati, atat din punct de vedere al investitiilor, cat si al rentabilitatii economice.

Costurile estimate pentru scenariul prezentat mai sus se ridica la 2,2 miliarde de euro (inclusiv consturile de decomisionare a deseurilor nucleare), iar costul energiei electrice produse de cele doua noi unitati se estimeaza a fi cuprinse intre 30 euro/MWh - 35 euro/MWh, cu o rentabilitate intre 9 si 11%. Costurile anuale de operare pentru reactoarele 3 si 4 sunt estimate la 100 de milioane de euro.
Potrivit studiului de fezabilitate, pentru construirea celor doua reactoare nucleare se va constitui o societate comerciala mixta cu capital privat (companie de proiect). Aportul SNN a constat in activele existente pe locatia centralei de la Cernavoda. Totodata, SNN ar urma sa fie si operatorul unitatilor 3 si 4. Pentru finantarea lucrarilor MEC va initia in perioada urmatoare procedurile de atragere a investitorilor. Graficul de realizare a lucrarilor se intinde pe o perioada de pana la 76 de luni din momentul constituirii companiei de proiect.

Consumul de hidrocarburi se va reduce

La nivelul anului 2008, ponderea productiei de energie electrica obtinuta pe baza de hidrocarburi se va reduce la circa 15% datorita punerii in functiune a unitatii 2 de la Cernavoda. Productia de energie electrica pe baza de carbune, hidro si nuclear va reprezenta in anul 2008 circa 85% din totalul productiei. Pentru sustinerea producerii energiei electrice din resurse regenerabile a fost stabilit un mecanism de promovare bazat pe certificate verzi, prin care furnizorii achizitioneaza cote obligatorii de certificate, proportional cu volumul de energie electrica vanduta consumatorilor. Pentru 2006, cota obligatorie este de 2,2% din consumul brut de energie electrica, pentru 2007 de 3,74%, pentru 2008 de 5,26%, 2009 de 6,78% si 2010 de 8,4%. Conform prevederilor strategiei de valorificare a surselor regenerabile de energie, necesarul de investitii in perioada 2005-2008 este de circa 500 milioane euro.



Citeste si