In urma cu trei ani, Romania numara 224 de impozite, taxe si tarife pe care le plateam zilnic. Acum un an erau 330. Finantele au numarat in prezent 420, dar statul se plinge mereu ca n-are bani.
Presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, a cerut ieri reprezentantilor Ministerului Finantelor sa limiteze valoric si numeric numarul taxelor pe care agentii economici le platesc la bugetul de stat.

Avem o mare problema cu parafiscalitatea: sint 500 de taxe. Sper sa ajungem la o intelegere cu Ministerul Finantelor pentru limitarea si chiar scaderea atit a numarului de taxe, cit si a valorii acestora, a spus Ionescu.

Sinteti rautacios in legatura cu parafiscalitatea. Nu sint 500 de taxe, ci 420, a replicat secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica.

Cele mai importante impozite pe care contribuabilii le platesc catre bugetul statului sint grupate in doua categorii: impozitele directe, pe profit si pe venit, si cele indirecte (TVA, accize si taxe vamale). Urmeaza contributiile la bugetele sociale. Dupa acestea vine larga plaja de impozite si taxe locale, unele reglementate prin Codul fiscal, iar multe altele puse in functie de imaginatia fiecarui primar. Exemplu in acest caz poate sta taxa de bariera inventata de primarul Constantei, Radu Mazare. Apoi vin taxele de timbru si alte tarife percepute de stat pentru diverse servicii, cum ar fi examenul auto sau emiterea unui certificat de catre Administratia Financiara.

Cei mai tari din Europa

Acum trei ani am numarat 224. Acum un an erau 330. In toamna, i-am solicitat ministrului Vladescu sa inventarieze darile. Daca au descoperit 420 de taxe si impozite, ori noi nu le-am vazut pe toate, ori s-au inmultit intre timp. Este excesiv. Avem de departe cele mai multe impozite din Europa. E bine totusi ca au fost inventariate, pentru ca dupa discutia cu ministrul Finantelor a ramas ca inventarul taxelor va fi urmat de un dialog intre stat, patronate si sindicate prin care sa vedem ce taxe trebuie desfiintate, ne-a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania.El a completat ca din cauza tarifelor si taxelor specifice o bransare a unui agent economic la reteaua de electricitate ajunge sa-l coste nu mai putin de 300 de milioane de lei.Gradul de impozitare este estimat de specialisti la peste 45% din PIB, in schimb veniturile bugetare n-au depasit anul trecut % din PIB.

Noi facilitati fiscale

Fara a specifica natura lor, Doica a adaugat ca Ministerul Finantelor Publice va incerca sa obtina o serie de facilitati fiscale pentru anumite investitii majore care au inceput deja sau care vor incepe anul acesta. Reprezentantul ministerului a precizat ca pentru a acorda aceste facilitati va fi nevoie de acordul Comisiei Europene.

Codul fiscal, publicat intr-o luna

Speram ca, in cel mult o luna, noul Cod fiscal sa fie publicat in Monitorul Oficial, dupa care sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2007, a afirmat Doica. Proiectul de lege privind modificarea Codului fiscal va fi inaintat Guvernului in prima saptamina din luna martie, iar ulterior va fi supus aprobarii Parlamentului. Guvernul doreste ca acest proiect sa fie adoptat prin lege si nu prin ordonanta de urgenta.


Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri