11 Mai 2011

Franks: Potentialul anual de crestere a economiei Romaniei este de 3%



Potentialul anual de crestere a economiei este de 3% pe termen mediu, dar, pentru ca avansul sa fie sustenabil, Romania trebuie sa majoreze productia, inclusiv prin reintegrarea in piata fortei de munca a romanilor din strainatate, considera sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

In opinia oficialului FMI, desi, pe termen mediu, potentialul de crestere a economiei este de circa 3%, institutia estimeaza ca PIB-ul va avansa cu 3,5%-4% anul viitor si cu circa 4% in 2013.

Pentru a avea o crestere sustenabila pe termen mediu, Franks considera ca cel mai important element este mentinerea stabilitatii macroeconomice.

Al doilea element ca importanta, mentionat de oficialul FMI, este asigurarea cresterii economice prin atragerea de capital, forta de munca si imbunatatirea tehnologiei.

"Sunt multi romani care nu sunt activi pe piata din Romania, multi oameni tineri. Este nevoie sa ii aduceti inapoi", a mai spus Franks in cadrul unui seminar pe teme financiare.

O alta componenta esentiala pentru a avea crestere economica in viitor este imbunatatirea infrastructurii, respectiv drumurile, caile ferate, electricitatea si sistemul de canalizare. Franks apreciaza ca pentru cresterea capitalului, o componenta esentiala a PIB, ramane cruciala absorbtia fondurilor europene, dar si educatia si trainingul, pentru ca este nevoie de oameni calificati.



Citeste si