9 Mai 2011

Job la Stat pe bani putini. Vezi caricatura zilei



6 mai 2011 – un an de la momentul in care presedintele Traian Basescu anunta public masurile de austeritate. Mediul de business a fost pus atunci in fata unei realitati greu de digerat: situatia critica a economiei si riscul colapsului bugetar.

Sfatul lui Traian Basescu pentru bugetarii cu lefuri taiate era in ultimul an urmatorul: “Cautati un job la IMM-uri!”. El le recomanda "ilustrilor functionari" carora urma sa le scada salariile sa-si caute slujbe mai bine platite la IMM-uri.

Practic, Basescu isi exprima speranta ca o parte din banii economisiti prin masurile de scadere a salariilor bugetarilor vor merge catre IMM-uri. "Sigur, daca vom reusi sa antrenam investitiile in IMM-uri poate si pentru cativa kilometri de autostrada spre satisfactia lui Berceanu, poate ca ilustrii salariati din sectorul public, constatand ca li s-au redus salariile cu 25%, se vor indrepta catre acele IMM-uri unde ar putea sa aiba salarii mai mari", afirma seful statului.

Ce s-a intamplat insa cu afacerile IMM-urilor in ultimul an? Veniturilor lor s-au redus in al doilea semestru al anului trecut in medie cu 1,24% fata de perioada similara din 2009, iar profitul a scazut cu 0,7%.

"Evolutia mediului antreprenorial a fost in continuare nesatisfacatoare, ceea ce s-a reflectat asupra activitatii firmelor si in a doua jumatate din 2010. In dinamica se constata insa o imbunatatire fata de semestrul al doilea din 2009 si fata de primul semestru din 2010, fapt care s-a vazut in evolutia indicatorilor macroeconomici din primele luni din acest an”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii.

Intreg mediul de afaceri asteapta ziua de 13 mai, cand vom afla daca economia a iesit din recesiune, insa businessurile micilor antreprenori se lovesc in continuare de greutatile crizei. Aflati dintr-un reportaj Wall-Street.ro cum vad intreprinzatorii viitorul apropiat.

Caricatura a fost realizata pentru Wall-Street.ro de catre Nic Moldoveanu, ejungla.ro.



Citeste si