27 Aprilie 2011

Boc va semna normele metodologice la Legea zilierilor



Ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc, a declarat ca vineri va semna normele metodologice la Legea zilierilor care va intra in vigoare in 2 mai, aceste prevederi venind in ajutorul celor care fac munca necalificata la camp sau in alte domenii, potrivit Mediafax.

Premierul Emil Boc spunea, vineri, la preluarea mandatului de ministru interimar al Muncii, ca prioritatile sale imediate in noua functie sunt pregatirea intrarii in vigoare, in luna mai, a noului Cod al Muncii prin mediatizarea prevederilor actului normativ, "imbunatatirea substantiala" a actiunilor Inspectiei Muncii de combatere a activitatilor nefiscalizate, aprobarea in maximum zece zile a normelor metodologice la Legea zilierilor, promovarea Legii asistentei sociale si absorbtia fondurilor europene.

Legea zilierilor a fost publicata in 20 aprilie in Monitorul Oficial. Actul normativ reglementeaza modul in care aceste persoane pot executa activitati cu caracter ocazional, stabilind ca durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata este de minimum o zi, corespunzator cu opt ore de munca.

Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilieri este in sarcina zilierului. Cuantumul impozitului este de 16%, calculat la remuneratia bruta.

Actul normativ prevede ca durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv sase ore pentru lucratorii minori care au capacitate de munca. Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin opt ore de munca.

Actul normativ mai prevede ca nicio persoana nu poate fi angajata zilier daca nu a implinit 16 ani si ca angajatorul are obligatia sa plateasca zilierului, la sfarsitul fiecarei zile de lucru, remuneratia convenita si sa asigure, pe propria cheltuiala, echipamente de lucru si de protectie care se impun prin natura si specificul activitatii desfasurate.



Citeste si