25 Octombrie 2010

Sfatul unui manager GE pentru sistemul energetic romanesc: Construiti centrale descentralizate de maxim 100 MW



Gigantul american General Electric (GE) a investit 100 de milioane de dolari intr-un nou model de motor cu gaz care genereaza energie suficienta pentru 18.500 de locuinte. Wall-Street.ro a stat de vorba Karl Wetzlmayer, unul dintre cei cinci manageri care au fost la originea acestui proiect realizat la fabrica GE din Jenbach, Austria.

Aflat pentru prima data in Romania, acum zece ani, in cautare de furnizori de piese, Karl Wetzlmayer a facut repede cunostinta cu traficul aglomerat din Bucuresti. "Nu gaseam niciun loc liber de parcare", spune Wetzlmayer, product line management leader al diviziei de motoare cu gaz a General Electric (GE) Power & Water. Rade cu pofta atunci cand ii spun ca este foarte probabil ca nici astazi sa nu gaseasca un loc de parcare liber.

Wall-Street.ro a stat de vorba cu managerul GE a doua zi dupa lansarea motorului J920, o investitie de 100 de milioane de dolari, pentru a afla care sunt sansele sa vedem aceasta tehnologie si in Romania.

Desi nu este mai mare decat o sufragerie de apartament, noul motor de 9,5 MW poate genera electricitate suficienta pentru 18.500 de gospodarii de dimensiuni medii, iar utilizarea sa “scuteste” mediul inconjurator de 1,5 tone de emisii de dioxid de carbon anual – cam cat produc 800 de autoturisme. Modelul J920 este destinat, in special, surselor descentralizate si independente de alimentare cu energie in zonele izolate, cu temperaturi ridicate sau aflate la mare altitudine. Motorul porneste in mai putin de cinci minute, iar functionarea sa poate fi ajustata in functie de nevoia de electricitate.

[Cititi aici mai multe detalii despre motorul care genereaza energie pentru 18.500 de locuinte].

Wall-Street.ro: Cat timp a durat dezvoltarea motorului si cati oameni au lucrat la J920?

Karl Wetzlmayer: Proiectul a fost demarat in 2007, dar Steve (Bolze - CEO-ul Power & Water GE Energy Infrastructure – n. red.) a mentionat la conferinta de presa (in cadrul careia a fost lansat noul model de motor – n. red.) ca ideea s-a nascut in 2004. Iata ca in 2010, am reusit sa-l lansam. N-as putea spune cu exactitate cati ingineri au fost implicati in acest proiect, dar acest program este cel mai mare pe care l-am avut pana acum la fabrica din Jenbach. In ultimii trei ani am cheltuit aici, in aceasta fabrica, circa 100 de milioane de dolari. O mare parte din aceste investitii au mers catre acest program.

Wall-Street.ro: Ce fel de clienti vizati pentru acest nou motor?

Karl Wetzlmayer: Daca privesti Europa, municipalitatile ca Rosenheim (primul client pilot – centrala energetica a orasului va opera un motor J920 – n. red.) vor dori sa foloseasca un astfel de motor cu gaz de cogenerare (productia combinata de energie termica si mecanica pe baza unui singur combustibil – n. red.) pentru generarea de electricitate si caldura.

O alta utilizare pentru motor este punerea lui in functiune in cadrul fermelor eoliene. Daca privim piata din Germania, 45% este energie produsa pe baza de carbuni, circa 15% este din surse nucleare, 15% este reprezentata de sursele regenerabile, iar restul – de turbinele si motoarele cu biogaz. Din cele 15 procente detinute de sectorul energiilor regenerabile, jumatate este numai energia eoliana.

Aceasta este situatia astazi, in Germania, iar acum se doreste sa inchida o parte din minele de carbuni si sa investeasca mai mult in regenerabile pentru a fi in concordanta cu prevederile Uniunii Europene (pana in 2020, emisiile de dioxid de carbon trebuie sa fie emise cu 20% fata de nivelul din 1990, consumul energetic sa scada cu 20%, iar 20% din energia produsa sa provinda din surse regenerabile - n. red.).

Ceea ce vor sa faca acum este sa inchida o parte din mine si sa genereze necesarul de energie folosind vantul, pentru ca altfel nu vor putea sa se incadreze in cerintele Uniunii Europene. Pana in 2030, vor ca 30% din energia produsa in Germania sa provina din surse regenerabile. Acelasi lucru se intampla si in Marea Britanie, si in Statele Unite ale Americii. In cazul energiei eoliene, cea mai mare provocare este sa prognozezi intensitatea vantului.

Wall-Street.ro: Ce ne puteti spune despre aplicatiile practice ale acestei tehnologii, in contextul cresterii explozive a segmentului de energii regenerabile?

Karl Wetzlmayer: Motorul are o inalta eficienta, care previne pierderile de energie din sistem. In doar cinci minute, poti sa produci energie pentru consumatorii finali, J920 avand capacitatea necesara de a genera energie electrica sau termica suficienta pentru 18.500 de locuinte.

De aceea, cred ca motorul va gasi o "casa" buna aici, in Europa, in Europa Centrala, dar nu peste tot in Europa Centrala, intrucat mixul de energie este extrem de important: o anumita cantitate de energie eoliana, apoi hidro, nucleara si asa mai departe.

In Romania, avem deja instalat un motor cu o capacitate mai mica, care foloseste insa aceeasi tehnologie ca si J920. Sunt destul de sigur ca si clienti din Romania vor fi interesati de noul nostru produs. Partea cea buna este ca noi putem, ca in termen de 12 luni, sa construim un parc eolian de 100 de MW (aproximativ zece motoare J920, care are au o capacitate de 9,5 MW fiecare).

Wall-Street.ro: Care este investitia pentru o centrala de 100 MW in Europa?

Karl Wetzlmayer:
Costurile difera in functie de tara, precum si de tehnologiile folosite. As aprecia insa ca o centrala energetica de 100 de MW costa intre 70 si 80 de milioane (de euro – n. red.). Dar este vorba despre o suma generala.

Wall-Street.ro: In Romania, catre ce fel de clienti tintiti?

Karl Wetzlmayer: Cred ca Romania poate fi o piata destul de buna pentru noi, chiar pentru un astfel de produs. Cred ca principalii nostri clienti din Romania ar putea fi companiile private. Avand in vedere ca probabil statul nu poate sa faca astfel de investitii, atunci cred ca acest produs se adreseaza, in Romania, centralelor descentralizate.

Cel mai mare tara-client a noastra este Germania, pentru toate produsele in general, si asta pentru ca se folosesc foarte multe echipamente care functioneaza pe baza gaz. Dar asta se va schimba in viitor, pentru ca tarile in dezvoltare vor genera multa energie: India, China, alaturi de statele-gigant ca Rusia si China.

Wall-Street.ro: Care ar putea fi impactul asupra consumatorilor finali, domestici? Ar putea aduce acest nou motor o scadere a pretului la energie?

Karl Wetzlmayer: Depinde. Putem furniza produse care au o eficienta de pana la 90%, previne pierderile de energie. Avantajul acestui sistem de generare de electricitate (J920 - n. red.) este acela ca mereu poate fi adaptat cererii.

Wall-Street.ro: Din calatoriile pe care le-ati facut in Romania, care sunt cele mai importante observatii pe care le-ati facut in ceea ce priveste sistemul sau energetic?

Karl Wetzlmayer: Daca o compari cu Germania si Austria, cu siguranta problemele sunt mai mari si nu vei gasi, probabil, companii private care sa investeasca in reteaua nationala de transport de energie. Aceeasi problema o avem si in tarile dezvoltate, pentru ca cine isi doreste sa investeasca in retea? Este vorba despre o investitie mare la inceput, care se recupereaza foarte lent. Asadar, sfatul meu pentru Romania este sa se construiasca centrale energetice descentralizate, de maxim 100 de MW, foarte flexibile, care sa foloseasca echipamente ce se pot adapta cererii. Flexibilitatea este cheia.

Wall-Street.ro: In Europa, entuziasmul investitiilor in energia eoliana este in scadere, pe fondul masurilor de austeritate, dar si a valorii subventiilor care sunt in scadere. Credeti ca acelasi lucru sa va intampla si in Romania?

Karl Wetzlmayer:
Cred ca daca incepi astazi investitiile in sectorul energiei eoliene, esti intr-o pozitie mult mai favorabila, pe fondul evolutiilor tehnologice. Astazi, poti sa furnizezi energie electrica intr-un mod mult mai eficient decat in trecut. Pretul pentru electricitatea generata de fermele eoliene este mult mai scazut fata de acum 20 de ani, cand Germania, de exemplu, a inceput sa investeasca in acest domeniu. Acum, noua generatie de turbine eoliene este mult mai eficienta.

Wall-Street.ro: Cum a fost prima dvs. vizita in Romania?

Karl Wetzlmayer:
S-a intamplat, probabil, acum 10 ani, cand lucram pentru General Electric si cautam furnizori de piese. Avem o istorie lunga intre GE si Romania, o relatie foarte sanatoasa. Aceasta a fost prima data cand am vizitat tara. Prima oara cand am fost in Bucuresti, nu am putut gasi niciun loc de parcare. Intre timp, am construit o foarte buna relatie cu furnizorii nostri de acolo, avem un foarte bun parteneriat.

Scurta fisa tehnica – motorul cu gaze J920

Capacitate: 9,5 MW energie electrica.

Eficienta electrica: 48,7%.

Eficienta totala: 90% si peste.

Aplicatii practice:

• alimentare independenta cu energie;

• cogenerare;

• regiuni cu temperaturi ridicate si aflate la mare altitudine;

• stabilizarea retelei energetice (de exemplu, pentru asigurarea fluxului continuu de productie de energie electrica in cadrul parcurilor eoliene).

Disponibilitate comerciala: incepand cu 2012, pentru tarile cu frecvente de 50 si 60 Hz.

GE este o companie globala cu activitati in sectorul infrastructurii, al serviciilor si al media, producand de la motoare de aeronave, pana la echipamente medicale si programe de televiziune. GE este prezenta in peste 100 de tari in Romania, inclusiv Romania, si are aproximativ 300.000 de angajati la nivel mondial. GE Energy a inregistrat venituri de 37,1 miliarde de dolari in 2009, numarul angajatilor ajungand la circa 82.000.

Cititi un interviu cu sefa GE Romania: Parteneriatul public-privat, solutia pentru modernizarea sistemului energetic.

Aflati aici care sunt demersurile pe care trebuie sa le faci daca vrei sa construiesti un parc eolian in Romania.



Citeste si