6 Septembrie 2010

Costul orar al fortei de munca a scazut usor in T2



Costul orar al fortei de munca, ajustat dupa numarul zilelor lucratoare, a inregistrat in trimestrul al doilea o scadere de 0,31% fata de trimestrul precedent, dar o crestere de 2,78% comparativ cu aceeasi perioada din 2009, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), citate de Mediafax.

In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (-0,56%, respectiv +2,77%), se arata intr-un comunicat al INS.

Fata de primul trimestru, costul orar al fortei de munca, ajustat dupa numarul zilelor lucratoare, s-a redus mai accentuat in activitati de spectacole, culturale si recreative (-10,86%), invatamant (-8,99%) si administratie publica (-7,21%). Cresteri semnificative s-au inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (12,75%), industria extractiva (8,94%) si transport si depozitare (5,45%).

Totodata, scaderea componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 0,40%, in timp ce componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a ramas la acelasi nivel. Reducerilr inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 0,64% si, respectiv, 0,26%.

Raportat la aceeasi perioada din 2009, in ianuarie-iunie anul acesta, pe principalele activitati economice, cele mai mari rate anuale de crestere ale costului orar al fortei de munca, in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare, se observa in informatii si comunicatii (12,28%), tranzactii imobiliare (9,92%) si industria extractiva (8,38%). Scaderi au avut loc in activitati de spectacole, culturale si recreative (-5,24%), invatamant (-4,52%) si sanatate si asistenta sociala (-2,97%).

Componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a crescut, in intervalul analizat, cu 2,71%, atat in forma ajustata, cat si bruta. De asemenea, cheltuielile indirecte (non-salariale) au inregistrat majorari de 3,01%, atat pentru forma ajustata, cat si pentru cea bruta.



Citeste si