19 Iulie 2010

IMM-urile: Impozitul forfetar ar trebui aplicat in sectoarele care genereaza profituri foarte mari



Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) sustine ca impozitul minim ar trebui eliminat si nu inlocuit cu impozitul forfetar. Totusi, o eventuala introducere a impozitului forfetar ar trebui aplicata doar in sectoarele de activitate cu rate de profit foarte mari.

“Impozitul minim a dus la disparitia a peste 300.000 de microintreprinderi din momentul in care a fost introdus. De aceea ar trebui eliminat. In conditiile in care s-ar decide inlocuirea sa cu impozitul forfetar, acesta ar trebui aplicat in sectoarele din economie care genereaza profituri foarte mari, precum si o evaziune rdicata. Printre domeniile aflate in aceasta situatie sunt cel petrolier si cel al tutunului”, spune Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

Premierul Emil Boc a declarat ca impozitul minim va fi eliminat in aceasta toamna, dar si ca mentinerea cotei unice la nivelul actual de 16% constituie o prioritatea a Guvernului. Adriean Videanu, ministrul Economiei, a adaugat ca impozitul minim va fi eliminat fie la 1 octombie, fie la 1 noiembrie.

Recent, Nicolescu afirma ca statul a pierdut peste 2,8 miliarde de lei ca urmarii introducerii impozitului minim in a doua parte a anului trecut.

Pana la 1 iunie, aproape 318.000 de microintreprinderi si-au inchis activitatea ca urmare a aplicarii impozitului minim.

Totodata, in perioada respectiva au fost infiintate aproape 240.000 de noi IMM-uri.

“Franta a eliminat impozitul minim inca din 2008, aceasta fiind doar una din masurile pe care le-au luat autoritatile de acolo pentru combaterea crizei. De asemenea, guvernul francez a deschis 1.500 de santiere si a stimulat antreprenoriatul printr-o aplicatie online, iar numarul IMM-urilor nou infiintate a crescut spectaculos. Numai in 2009 au fost create 390.000 de firme, la care s-au adaugat inca 110.000 in prima jumatatea a lui 2010”, afirma Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR)

Anul trecut si-au inchis portile 195.751 de microfirme de pe piata locala.

Din totalul IMM-urilor care si-au incetat activitatea in 2009, aproape 40.000 de societati au fost radiate doar in al doilea semestru.

Cresterea fata de intervalul iulie-decembrie 2008 a fost de 58%. Per ansamblu, numarul IMM-urilor radiate in 2009 s-a majorat cu 42% comparativ cu 2008.



Citeste si