Cu un buget la minimul ultimilor noua ani si sperante la maxim 3% din PIB pentru 2010, sanatatea romaneasca risca sa ramana fara 1.500 de medicamente anul viitor, dar si fara un numar similar de farmacii, pe fondul scaderii vanzarilor cu 50%, dar si al recuperarii greoaie a creantelor.
“In ultimii zece ani, intre 300 si 500 de medicamente au iesit sau au intrat pe piata romaneasca, ceea ce inseamna o dinamica destul de ridicata comparativ cu alte piete. Anul acesta, au iesit deja 281 de medicamente, altele 273 urmand a fi retrase pana la sfarsit de an”, a declarat Petru Craciun (foto), directorul general al companiei de cercetare farma Cegedim Romania.

Pe piata romaneasca se comercializeaza in prezent in jur de 5.000 de medicamente. Un roman cheltuie, in medie, 100 de euro pentru medicamente intr-un an, o suma de patru ori mai mica decat media europeana (circa 430 de euro/an/per capita). Consumul de medicamente este totodata si aproape cel mai scazut din Europa, doar bulgarii cheltuind mai putin – in jur de 85 de euro/an.

Principalul motiv pentru care producatorii/importatorii renunta la aceste medicamente este marja de profit foarte mica sau chiar nula, ca efect al calcularii preturilor la minimele europene, dar si la un curs de schimb subevaluat in comparatie cu cel real. In aceste conditii, jucatorii din farma au inceput sa retraga din produsele la care inregistrau pierderi, riscul crescand pentru pacienti, care vor avea la dispozitie mai putine variante de tratament.

“Unele medicamente au echivalente pe piata, de la producatori concurenti, iar altele nu vor disparea cu totul din farmacii, dar vor deveni mai greu disponibile, iar in situatii extreme nu se vor mai gasi deloc”, a explicat Craciun.

Daca nu se va identifica o solutie la subfinantarea din sistemul sanitar si la acumularea de creante (termenele de plata s-au prelungit cu pana la sapte luni), lipsa de medicamente din farmacii va deveni si mai acuta, numarul produselor retrase triplandu-se anul viitor. “Jucatorii prezenti in Romania nu vor pleca de aici, pentru ca au resurse si din alte piete in care sunt prezenti, in schimb este foarte probabil sa-si schimbe strategia in ceea ce ne priveste”, a mai explicat oficialul Cegedim.

In prezent, din cele 272 de companii farmaceutice prezente in Romania, mai putin de 100 au filiale locale, restul fiind reprezentate de terti.

Disponibilitate medicamente (nivel brand-producator)



Perspectivele de anul viitor pentru farmacii nu sunt nici ele incurajatoare, 25% dintre acestea riscand sa intre in faliment, din cauza vanzarilor injumatatite, a profiturilor mici sau chiar nule pentru anumite medicamente, dar mai ales a acumularii de datorii catre distribuitori. Cele mai expuse farmacii sunt cele din mediul rural, dar si cele din orasele mici si zonele defavorizate, care au incasari mai mici de 30.000 de euro.
In perioada iulie-septembrie, 42 de farmacii s-au inchis si un numar egal numai in luna octombrie.

Procesul de inchidere de farmacii se anunta a se accelera spre sfarsit de an, intr-un ritm de 3-5 ori mai mare in trimestrul al patrulea fata de precedentul. In plus, anul viitor ar putea consemna desfiintarea a 1.500 de unitati, unele dintre ele aflandu-se deja in procedura de insolventa. Regiunea Moldovei este “campioana” inchiderilor de farmacii, ritmul inregistrat aici fiind de trei ori mai mare decat cel din Capitala.

Nici la capitolul medici nu stam prea bine, mai mult de 65% dintre acestia avand o varsta de peste 50 de ani. Numarul medicilor specialisti (103 la 100.000 de locuitori) este in Romania sub media tarilor din Uniunea Europeana (259 la 100.000 de locuitori), iar pentru unele specialitati (anestezie-terapie intensiva, psihiatrie) la o treime. “Daca nu se va investi in sistemul sanitar, riscam ca in zece ani sa ramanem fara medici”, este de parere Petru Craciun, care subliniaza gradul mare de migrare al acestora in afara tarii, unde sunt mult mai bine platiti.

Disponibilitatea medicilor





Care sunt necunoscutele anului 2010, in sistemul sanitar

- baza si cuantumul asigurarilor sociale
- bugetul de stat
- cheltuieli private

Care sunt riscurile anului 2010 in sistemul sanitar
- disparitia a 1.500 de medicamente
- inchiderea a 1.500 de farmacii
- migrarea a catorva mii de medici peste granite
- blocarea intregului sistem de fondul subfinantarii




Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri