O continuitate legislativa pe termen lung, cresterea procentului din PIB acordat Sanatatii pana la cel putin 7 procente, informatizarea sistemului medical-pentru controlul si supravegherea acestui domeniu, introducerea asigurarilor private de sanatate, sunt cateva cele mai importante cerinte ale sistemului privat de sanatate.
O strategie pe termen mediu si lung este una dintre verigile care lipsesc sistemului sanitar din Romania. “Este nevoie de o strategie pe 5-10 ani care sa tina cont de forta de munca de care dispunem, de factorul demografic si raportul dintre cei care contribuie la asigurarile de sanatate”, a declarat Dr. Daniel Popescu, reprezentantul AMCHAM (American Chamber), in cadrul evenimentului “Guvern Privat” organizat de publicatia Business Standard.

De aceeasi parere este si presedintele Medlife, Mihail Marcu, care sustine ca “trebuie sa avem niste reglemantari foarte clare, nu diverse abordari si intelegeri ale legii, dupa bunul plac”.

Pe aceeasi idee merge si Anca Vlad, presedinte Fildas. “In spitalele romanesti nu exista norme si metode de lucru, nu exita proceduri, nu exita disciplina”, spune aceasta.

“In Romania sunt lucruri care sunt implementate si nu sunt reglementate si invers”, enunta Dragos Damian, CEO Zentiva Romania.

Sanatatea, cel putin 7% din PIB

In timp ce in tarile membre UE, bugetul acordar Sanatatii este in medie de 8-9%, in Romania valoarea acestuia a fost de doar 4,5%, pentru ca in 2009 bugetul acordat acestui sector sa scada la 3,9%, potrivit proiectului bugetar.

”Dispunem de cel mai mic buget alocat sanatatii dintre tarile membre UE, de doar 4,5% din PIB, in timp ce in celelalte tari minimul este de 7%. Si alocarea acestui buget este o prolema: la noi, jumatate din bugetul sanatatii se duce catre spitale, in timp ce in tarile civilizate majoritatea banilor se duc catre preventie”, sustine Marcu, care subliniaza si necesitatea introducerii asigurarilor private.

“Taxele pe viciu are trebui se se duca in intregime catre bugetul sanatatii”, a mai spus si Dragos Dinu, fostul director general al A&D Pharma.

Stat vs. Privat

Un alt subiect foarte controversat in aceasta perioada este eventualitatea obligarii medicilor de a opta daca vor profesa in sistemul de stat sau in cel privat.

Unii dintre sustinatorii acestui proiect este Wargha Enayati, directorul general al Centrului Medical Unirea, care a declarat ca, in prezent, un medic ce lucreaza in spitalul de stat, in a doua parte a zilei merge in clinica privata, mai beneficiaza si de deplasari in strainatate pe banii companiilor farmaceutice si de plati informale, in aceste conditii profesionalismul si atentia acordata pacientului fiind pusa sub semnul intrebarii.

“Consider ca este bine ca medicii sa aleaga intre cele doua variante, insa aceasta prevedere trebuie bine manageriata”, subscrie antevorbitorului sau si Mihail Marcu. Acesta a mai subliniat ca “salariile foarte mari oferite acum in sistemul de stat pun o foarte mare presiune pe sectorul privat care trebuie sa tina pasul”.

Anca Vlad este o sustinatoare a sistemului actual in ceea ce priveste aceasta tema. “Un medic, pentru a capata experienta, are nevoie de cazuistica grava, iar aceasta cazuistica o capata in spitalele de stat in care vin pacienti cu boli grave, ceea ce nu se intampla la privat”, afirma Vlad, care adauga ca sistemul privat este doar un prilej “de agatat” pacienti pentru medicii de la stat.

Retailul de medicamte, intr-o perioada critica


Anca Vlad si Dragos Damian au prezentat starea cirtica in care se afla acum retailerii de medicamente.

Anca Vlad a deplans faptul ca preturile medicamentelor au ramas nemodificate din aprilie 2007, iar adaosul practicat acum de reatileri este de doar 11%. Cu un adaos de 10-11%, raportat la chiriile si salariile actuale, in mai putin de 3 luni vom asista la o catastrofa pe piata farmaceutica, urmand ca multe farmacii sa dea faliment”, spune aceasta care sustine ca in prezent majoritatea operatorilor de pe piata farma lucreaza pe pierderi.

“Retailerii nu au voie sa creasca pretul medicamentelor, iar daca un medicament nu se dovedeste profitabil acestia il scot din portofoliu”, este de parere si Dragos Damian, care vine cu un exemplu elocvent: pretul impus al acidului folic este de 60 de bani, in timp ce costurile de productie depasesc aceasta valoare; in aceste conditii producatorul va fi nevoit sa il scoata din productie, cel mai ieftin produs similar costand 8 lei.



Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri