24 Iulie 2008

Petrom aloca 2,3 mil. euro studiilor de fezabilitate pentru energie alternativa

Petrom va investi in 2008 si in 2009 peste 2,3 milioane euro in studii de fezabilitate pentru posibila dezvoltare a unor proiecte in domeniul energiilor regenerabile, a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, citata de NewsIn.

"Cand studiile de fezabilitate vor fi terminate, in 2008 si 2009, acestea vor fi baza pentru o decizie de investitii in domeniul energiilor regenerabile (de exemplu, biogaz, geotermala, eoliana). Chiar si costurile pentru studiul de fezabilitate pentru cladirea de la Petrobrazi, de circa 700.000 euro, au fost incluse in aceste fonduri", a afirmat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Petrom, in colaborare cu OMV Future Energy Fund, vor selectiona si sustine proiectele in domeniul energie alternative, pentru care gestioneaza bugetele destinate finantarii studiilor de fezabilitate.

"Pe fondul unei cereri de energie in continua crestere si a caracterului limitat al rezervelor de hidrocarburi, asistam in ultima perioada la o crestere accelerata a pretului acestora si al energiei. Pentru a raspunde acestor provocari, trebuie sa gasim solutii viabile pentru a asigura securitatea furnizarii de energie pe termen lung. Ma refer aici la dezvoltarea de proiecte care sa conduca, pe de o parte, la reducerea consumului energetic si la folosirea eficienta a energiei si, pe de alta parte, la diversificarea surselor energetice. Astfel de initiative nu numai ca vor asigura pe termen mediu si lung aprovizionarea cu energie, dar vor avea si un impact pozitiv asupra mediului", a declarat Mariana Gheorghe.

Potrivit acesteia, cresterea cererii de energie din tarile asiatice determina cresterea cererii de titei si inlocuirea petrolului este necesara pentru securizarea aprovizionarii energetice.

"In scurt timp, se estimeaza ca zacamintele de titei din mai multe tari vor ajunge la maturitate (de exemplu, Rusia, Marea Britanie, Norvegia). Echilibrul dintre cerere si oferta este fragil, iar orice potential eveniment neprevazut poate genera o intrerupere a furnizarii si o crestere a volatilitatii preturilor. Valorificarea surselor regenerabile de energie va duce la securizarea furnizarii de energie si va contribui la protectia climei", a mai spus Mariana Gheorghe.

Potrivit scenariilor energetice ale Uniunii Europene, pentru Romania se estimeaza o crestere totala a cererii de energie de 46% pana in anul 2020, fata de anul 2005. Pentru rata dependentei de importuri se previzioneaza o crestere de la 27% in 2005, pana la aproape 50% in 2020, potrivit datelor prezentate de Petrom, citand EU Energy&Transport Trends 2030.

Reprezentantii companiei estimeaza pentru 2008 o crestere usoara a productiei de titei, dupa stabilizarea productiei din 2007, dar prevad un declin al productiei in urmatorii cinci ani.

"In ciuda stabilizarii productiei de titei in 2007, declinul va continua in urmatorii cinci ani, fara eforturi exceptionale. Este posibil ca rezervele de petrol si gaze sa fie epuizate in urmatorii 15-20 de ani. Investitiile semnificative in anii urmatori (investitii medii anuale in perioada 2008-2010 de 950 milioane euro, din care 150 milioane euro pentru explorare) vor sustine productia de petrol si gaze chiar si dupa anul 2040", a precizat directorul general al Petrom.

Petrom este compania romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania.

Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. In anul 2007, cifra de afaceri a Petrom a fost de 3,683 milioane euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 933 milioane euro. Grupul austriac OMV detine 51,011% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 21 tari pe cinci continente in domeniul de Explorare si Productie, Distributie gaze precum si Produse Chimice in 27 de tari pe cinci continente. AVAS detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea S.A. detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.



Citeste si