Producatorii de ciment nu se simt amenintati de amenda primita: cimentul se va vinde la acelas pret
Consiliul Concurentei i-a amendat cu 28 de milioane de euro pe cei trei mari producatori de ciment - Lafarge, Holcim si Carpatcement, acuzandu-i ca s-au inteles asupra pretului produselor livrate populatiei.

Producatorii resping acuzatia si, prin urmare, mentin preturile la nivelul actual. Patru ani. De atat a avut nevoie Consiliul Concurentei pentru a raspunde la intrebarea daca producatorii de ciment s-au inteles sau nu asupra preturilor pe care sa le practice la desfacere. Din cate s-a vazut, intrebarea a mistuit doi presedinti ai Consiliului, Viorel Munteanu si Theodor Purcarea, pentru ca de-abia cel de-al treilea, Mihai Berinde, sa ajunga la o concluzie: producatorii au facut cartel.

Mai pe romaneste, cei trei s-au asezat la masa si au convenit cu cat sa vanda cimentul pentru ca fiecare sa aiba partea sa egala de piata. Dovezile existente pe piata arata ca, in perioada 2000 - trimestrul I 2004, a existat un paralelism al preturilor intre societati, iar cotele de piata au ramas constante si simetrice, arata decizia Consiliului Concurentei (CC). Impartirea pietei in proportii egale a avut loc, in opinia CC, in ciuda diferentelor dintre costurile de productie existente intre fabricile societatilor si, prin urmare, aceasta nu este fireasca. In conditii normale de piata, mai opineaza Consiliul, scaderea costurilor de productie ca urmare a investitiilor ar permite societatilor sa scada preturile, pentru a-si majora cota de piata.

Faptul ca acest lucru nu s-a intamplat in Romania poate fi explicat prin intelegerea societatilor de a mentine cote de piata egale si constituie o dovada suplimentara a lipsei concurentei in industria cimentului, arata decizia CC. Un document scris si semnat de unul dintre fostii directori de tara al Holcim, Kurt Habersatter, este adus de Consiliu ca dovada ca producatorii colaborau intre ei si aveau o strategie comuna. Actul in cauza arata cand si cu cat vor creste preturile la fiecare dintre producatori - Lafarge, Holcim si Carpatcement. In luarea deciziei, CC a considerat ca in buletinul trimestrial al CIROM (patronatul cimentului), erau publicate lunar informatii ce vizau cifra de afaceri, profitul, productivitatea sau volumele de productie si vanzari pentru fiecare dintre cele trei societati, ceea ce le permitea sa-si coreleze miscarile. CC spune ca producatorii erau asociati la o firma, Silotrade, care urma sa le furnizeze servicii de consultanta pentru identificarea unor noi piete externe si noi oportunitati de afaceri. Cei trei mai incheiasera un contract-cadru, in baza caruia deveneau cumparatori de zgura de la Mittal Steel.

Tranzactiile reprezinta dovezi cu privire la intentia de a incheia acorduri care afecteaza concurenta intre producatorii de ciment din Romania, scrie in decizia Consiliului. Pe de alta parte, insa, cei trei producatori de ciment resping decizia Consiliului si acuza, la randul lor, institutia ca a construit ipoteze fara sa detina probe. In opina producatorilor de ciment, este posibil ca preturile sa fie foarte apropiate, dar asta in conditiile in care produsele sunt similare, fabricate cu costuri similare. Pretul este analizat, mai spun ei, inainte ca fiecare sa aplice reduceri conform politicii proprii. In cadrul patronatului, spun cei trei, nu se discutau decat chestiuni tehnice. Lafarge si Carpatcement au anuntat, chiar, ca vor contesta in instanta decizia CC. Holcim, desi considera ca afirmatiile Consiliului nu sunt fondate, a anuntat ca va plati partea sa din amenda si nu va da institutia in judecata. Cei trei spun ca pretul cimentului este fixat de piata, de cerere si oferta si, prin urmare, el nu va fi afectat de decizia Consiliului.

Analizele noastre comerciale, strategiile de marketing sau concurenta existenta pe piata, elemente in functie de care noi stabilim pretul, nu au legatura cu situatiile conjuncturale, cum este amenda primita, declara Mihai Rohan, director general Carpatcement. In plus, din cauza cresterii costurilor de productie generate de majorarea tarifelor la utilitati, nu este exclus, daca piata o va permite, sa asistam la cresteri de preturi la ciment, asa cum explica Philippe Questiaux, presedinte director general la Lafarge. Asta desi Mihai Berinde, presedintele Consiliului, anuntase ca prim efect al deciziei disparitia oricarei urme de intelegere si recalcularea preturilor.

Date tehnice

Lafarge a primit cea mai mare amenda, de 377,2 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 6,5% din cifra de afaceri a companiei inregistrata in 2004.
Sanctiunea capatata de Carpatcement este de 313,2 miliarde de lei, adica 6% din vanzarile de anul trecut.
Holcim a primit o amenda de 290 de miliarde de lei, reprezentand 5,5% din cifra de afaceri.
Cotele de piata pe care si le impart cele trei sunt: Lafarge - 34%, Holcim 32%, Carpatcement 31%. Importurile reprezinta in viziunea Consiliului 2% din piata, in vreme ce producatorii spun ca sunt de 8% din piata.
Pretul mediu al unei tone de ciment la poarta fabricii, fara TVA, este 2,8 milioane lei.


Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri