OMV Petrom a încheiat un contract cu compania Expur pentru furnizarea de ulei vegetal pretratat, ce va fi utilizat ca materie primă în cadrul instalaţiei pentru producţie de combustibili sustenabili pentru aviaţie (SAF) şi motorină din surse regenerabile (HVO) din rafinăria Petrobrazi, pentru care producătorul de energie a luat recent decizia finală de investiţie, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al OMV Petrom, contractul a fost încheiat pentru o perioadă de şase ani, cu posibilitatea extinderii pentru încă doi ani, livrările urmând să înceapă în 2028. Conform contractului, Expur va furniza o cantitate maximă totală de peste 0,7 milioane de tone, cu o valoare estimată de peste 750 de milioane euro, în funcţie de cantitatea comandată. Preţul se bazează pe o formulă care este indexată la o cotaţie internaţională.

"Căutăm mereu soluţii pentru un transport cu emisii reduse de carbon, astfel încât să rămânem şi pe viitor prima alegere pentru clienţii noştri. Împreună cu electro-mobilitatea, biocombustibilii sunt răspunsul nostru la această provocare. Prin contractul cu Expur asigurăm o parte din materia primă pentru a produce motorină din surse regenerabile, progresând astfel către ambiţia noastră de a deveni primul producător major de combustibili regenerabili din regiune", a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare şi Marketing.

Expur SA este o companie românească, parte din Grupul Avril, unul dintre cei mai mari producători de ulei vegetal şi motorină din surse regenerabile din Europa.

"În Expur, proiectele şi investiţiile noastre sunt centrate pe a le oferi oamenilor hrană mai sănătoasă, protejând natura şi susţinând economia circulară. Anul trecut am pornit motoarele unei centrale de cogenerare, o investiţie de 15,5 milioane de euro prin care folosim cojile de la seminţele de floarea soarelui pentru a ne genera energie electrică şi aburul necesar pentru funcţionarea fabricii din Slobozia. Suntem cel mai important angajator din Slobozia şi continuăm să dezvoltăm parteneriate strategice cum este cel încheiat cu Petrom pentru a ne susţine viziunea pe termen lung de a deveni lider în a le oferi oamenilor hrană sănătoasă şi energie regenerabilă prin excelenţă şi inovaţie pentru un viitor curat", a afirmat, la rândul său, Nikolay Belchev, director general Expur.

Aproximativ jumătate din uleiul vegetal necesar va veni din România

Cel puţin 50% din cantitatea contractată de ulei vegetal pretratat în cadrul acestui parteneriat provine din România, asigurând astfel un flux sustenabil de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare, de la producţie până la plasarea produsului pe piaţa locală.

OMV Petrom planifică să investească circa 1 miliard de euro pentru decarbonarea transportului din România, din care aproximativ 750 milioane de euro pentru construcţia unei instalaţii SAF/HVO şi a două instalaţii de hidrogen verde în cadrul rafinăriei Petrobrazi.

Anul trecut, OMV Petrom a achiziţionat o participaţie de 50% din "Respiră Verde", lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România, pentru a-şi asigura o sursă de materii prime pentru a produce biocombustibili.

"Respiră Verde" colectează până la 10 kt de ulei comestibil uzat pe an de la agenţi economici din domenii precum industria ospitalităţii (hoteluri, restaurante) şi retail.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri - OMV şi Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2023, acţionarii români deţin peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt
deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii
industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini.

Sursa foto: OMV Petrom

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri