Mulți antreprenori reușesc să-și demareze ideile de afaceri și să le aducă până la un anumit punct, dar după un timp ating un platou peste care nu mai pot trece singuri, așa că este nevoie de ajutorul unui nou partener în afaceri, care să vină cu experiența necesară pentru a duce business-ul la nivelul următor.

Nivelul următor poate însemna o listare pe bursă, poziția de lider de piață sau chiar pregătirea companiei pentru un exit profitabil. Unul care să le asigure antreprenorilor, fie fonduri pentru a se retrage liniștiți din activitate, fie pentru a-și finanța următoarea idee de afaceri.

Pentru a face asta, este nevoie de experiență, de know-how, iar aceste avantaje ar putea veni din partea unui investitor partener care a trecut deja prin etapele prin care vrei să treci în dezvoltarea business-ului.

Ce înseamnă implicarea unui investment manager în cadrul unei companii

Un astfel de partener poate fi un fond de equity growth, cum este Agista, lansat de Impetum Group, iar pentru a afla mai multe am discutat cu doi dintre investment managerii cu experiență din cadrul companiei, pentru a ne explica rolul unui astfel de investitor în dezvoltarea unei afaceri care vrea să avanseze la nivelul următor.

Investment managerul e cel care desfășoară întregul ciclu investițional, adică de la identificarea companiei până la la exit-ul din companie”, ne-a explicat Aurel Podariu, Senior Investment Manager în cadrul Agista.

Aurel Podariu - senior investment manager Agista(Aurel Podariu, Senior Investment Manager Agista - foto: Wall-Street.ro)

Potrivit lui, totul începe cu un proces de identificare a companiilor care este dublat de o analiză de piață. Apoi, are loc o analiză a echipei de management din companie și, ulterior, o evaluarea a planului de afaceri.

După ce semnăm tranzacția, intrăm în business și facem treabă alături de antreprenor, chiar dacă noi investim ca acționar minoritar. Avem foarte clar stabilit, încă de la semnarea tranzacției, ce trebuie să facem ca să ajungem la final”, ne-a mai explicat Aurel Podariu.

Pentru un fond precum Agista, finalul înseamnă un exit în 3-5 ani de la data semnării tranzacției.

Agista se implică în cadrul companiilor în care investește la nivel de bord strategic alături de antreprenor și, ulterior, se implică activ în procesul de achiziții, dacă este o companie care se dezvoltă prin achiziții, identificând țintele de achiziție și ajutând la încheierea tranzacțiilor.

În condițiile în care Agista mizează pe o strategie care vizează exit-ul din compania în care se implică, specialiștii săi fac tot posibilul să ducă business-ul la un alt nivel, astfel încât să pregătească momentul în care își fac ieșirea din companiei, singuri sau împreună cu antreprenorul.

Dragoș Dărăbuț, Senior Investment Manager în cadrul Agista, a adăugat că sunt trei obiective pe care aceștia le au când fondul investește într-o companie.

„Obiectivul principal este acela de asigura randament pentru investitori, pentru că altfel nu vom rezista prea mult în piață. Al doilea obiectiv este să alocăm capitalul într-un mod cât se poate de judicios și, al treilea, să învățăm continuu”, ne-a mai explicat Dragoș Dărăbuț.

Cum a ajutat Agista rețeaua Centrokinetic să se extindă prin achiziții

Centrokinetic Militari(Sursa foto: Centrokinetic)

Pentru a ilustra concret ceea ce poate face o companie ca Agista, Dragoș Dărăbuț ne-a oferit exemplu implicării în cadrul Centrokinetic, rețeaua de clinici de recuperare medicală, fizioterapie și kinetoterapie.

„Am intrat în Centrokinetic, în octombrie anul trecut, când erau trei clinici în rețea și ne dorim să construim un lanț mai mare, de 10-15 clinici. Momentan, am ajuns la clinica cu numărul opt”, ne-a mai spus Dragoș Dărăbuț.

În cadrul Centrokinetic, investment managerii de la Agista se întâlnesc cel puțin o dată pe lună în consiliul de administrare, pentru a evalua ce s-a întâmplat în luna anterioară și să determine dacă mai este nevoie de angajări sau dacă este cazul să deschidă o nouă clinică ori să cumpere una.

Dragoș Dărăbuț - Senior Investment Manager Agista(Dragoș Dărăbuț, Senior Investment Manager Agista - foto: Wall-Street.ro)

Care sunt aspectele pe care le urmărește un fond de equity growth la o companie

Aurel Podariu ne spune că este foarte importantă echipa de management, deoarece este nevoie ca aceasta să fie pregătită pentru atingerea obiectivelor stabilite. Potrivit lui, este esențial ca toată lumea să tragă în aceeași direcție.

După echipa de management, cei de la Agista analizează piața în care activează compania.

„Ne uităm la companii din nișe de piață. Preferăm să fie un top cinci din respectiva piață și să fie o piață fragmentată, care poate fi consolidată. Dacă ești pe locul cinci, obiectivul e să ajungi pe locul 1 sau pe locul 2 prin achiziția competitorilor sau prin creșterea pieței”, ne-a explicat Aurel Podariu.

Evident, produsele și/sau serviciile oferite de companie sunt foarte importante. Trebuie să fie de calitate și să fie validate de piață.

Scalabilitatea este și ea foarte importantă, ne mai spune Aurel Podaroiu, în sensul în care, business-ul poate fi crescut pentru a deservi o piață și mai mare, un număr mai mare de clienți, dacă există și oportunități de a ieși în afara granițelor și așa mai departe.

Și ne uităm la perspectivele de exit. Adică măcar la momentul în care intrăm în parteneriat să avem o perspectivă către cine o să vindem compania. Fie doar noi, fie împreună cu antreprenorul, după termenul care ni-l setăm împreună”, a subliniat Aurel Podariu.

La capitolul „deal-breaker”, Dragoș Dărăbuț a atras atenția asupra încrederii și bunei-credințe a antreprenorului care încearcă să obțină susținere din partea unui fond de equity growth cum este Agista.

Dacă primim niște rapoarte financiare, iar după etapa de due-diligence ne dăm seama că, de fapt, marjele sunt la jumătate sau cifrele au fost periate, nu continuăm discuțiile, pentru că încrederea se câștigă foarte greu și se pierde foarte, foarte repede”, a punctat Dragoș Dărăbuț.

Ce companii și industrii sunt interesante pentru investitorii în equity growth

Întrebați dacă există domenii și companii preferate pentru investiții din partea Agista, cei doi Senior Invesment Manageri ne-au spus că sunt anumite modele care sunt mai atractive, dar că decizia de a investi într-o companie care vrea să se dezvolte nu ține doar de companie sau de domeniul în care activează.

Dragoș Dărăbuț ne spune că el și colegii lui sunt generaliști, dar ne-a indicat un interes mai mare, în această perioadă pentru piața de sănătate și îngrijire pentru animale de companie, piața de sănătate pentru copii, adulți sau persoane în vârstă. De asemenea, industria IT rămâne interesantă, iar în ultimul timp se vede un trend tot mai atractiv pe segmentul de alimentație sănătoasă.

Pentru a afla mai multe despre implicarea unui fond de equity growth, dar și despre rolul investment managerului în companie, vă invităm să urmăriți interviul integral cu Aurel Podariu și Dragoș Dărăbuț în clipul de mai jos.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri