Agora Robotics, companie deep tech și pionier în domeniul roboticii, creată în România de specialiști și entuziaști în cercetare și dezvoltare în domeniul tehnologiei, a lansat Sweep – primul robot autonom dezvoltat și produs în România, în urma unei investiții de aprox. 1,5 milioane de euro. Sweep este un robot industrial destinat curățării podelelor dure cu aplicabilitate în depozite, fabrici, hoteluri, spații comerciale, gări, aeroporturi, spitale etc.

Drumul până la dezvoltarea Sweep nu a fost însă unul scurt. Ioana Calen, COO Agora Robotics, care a terminat filozofie cu specializarea în filozofia tehnologiei și a cărei carieră a început ca jurnalist cultural, a povestit de altfel pentru wall-street.roa fost vorba de nu mai puțin de 16 ani până se ajungă la punctul în care să fie dezvoltat acest model.

Aceasta explică totodată că în viața sa de jurnalist a fost mereu la granița dintre cultură și tehnologie, iar pe Paul Popescu, actualul CEO Agora Robotics, l-a cunoscut în calitate de jurnalistă, el dezvoltând la vremea respectivă un sistem de proiecție pe mediu volatil, practic o hologramă.

Astfel, deci, în urma interviului pe care Ioana Calen l-a realizat cu Paul Popescu, au fost puse bazele unui laborator de cercetare-dezvoltare pe nume Modulab, care avea o componentă teoretică foarte importantă și care a reprezentat, în esență, baza Agora Robotics.

Când am făcut robotul, fostul sediu Modulab era plin de specialiști în toate domeniile, ca să înțelegem: îl antropomorfizăm sau nu? Îi dăm voce, ochi, îi dezvoltăm un comportament, sau îl gândim pur și simplu ca pe o unealtă? Și am ajuns la concluzia că vrem să îl gândim ca pe o unealtă, pentru că mie mi se pare periculoasă paradigma de antropomorfizare și de proiecție pe tehnologie a unor caracteristici tipic umane.

Ioana Calen, COO Agora Robotics

Totodată, COO-ul Agora Robotics spune că roboții, în general, nu vor înlocui oamenii și nici nu vor fi colegii acestora, ci numai simple unelte, astfel că acest gen de gândire reprezintă o capcană în care umanitatea va cădea.

Iar cât privește domeniul roboticii în sine, în privința căreia Ioana Calen recunoaște că România nu are o cultură dezvolatată, ea spune că planurile echipei sale sunt de a acoperi 360 de grade acest domeniu și de a pune bazele unui think-tank, în România, în domeniul roboticii.

Evoluția noastră ca specie va fi mult, mult mai lentă decât evoluția AI și noi nu cred că vom avea timp să ne adaptăm. Iar pentru asta este nevoie de foarte multă gândire critică, de integrare culturală, socială, politică, a acestor tehnologii.

Ioana Calen, COO Agora Robotics

De asemenea, aceasta adaugă faptul că în România există un paradox, din moment ce avem acces la tehnologie foarte multă, însă, în același timp, nu există educație tehnologică, ba chiar suntem analfabeți digital, sau, altfel spus, oameni care confundă internetul cu Facebook și Whatsapp și nu au niciun fel de gândire critică.

Cât despre prețul unui astfel de robot, reprezentanții Agora Robotics arată că costul per unitate este de 39.000 de euro.

De asemenea, spun aceștia, Sweep este foarte ușor de programat și are capacitatea să curățe suprafețe extinse, de circa 8.700 de mp în decurs de 24 ore, în cicluri de cinci ore de lucru și două ore de încărcare.

Nu în ultimul rând, staţia de andocare contribuie la autonomia aparatului, acesta având capacitatea să schimbe apa uzată, să curețe rezervorul și să se alimenteze.

Practic, arată cei de la Agora Robotics, intervenția umană este necesară doar la programarea sa și la schimbarea consumabilelor – detergent, perii, lame de ștergere.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri