Klarwin este astăzi o companie care conduce sectorul său de activitate, are în portofoliul de furnizori cei mai importanți producători mondiali de tehnologie, o amprentă în piață de aproape 360 de grade și, mai ales, un impact pozitiv major asupra mediului și comunităților. Cei 20 de ani pe care compania i-a parcurs până aici nu au fost însă lipsiți de provocări și de o nevoie permanentă de echilibru între tendințele pieței globale și realitățile românești. Despre drumul de la o idee cu potențial la un business de succes am vorbit cu Adrian Dobre, antreprenorul care a pus bazele companiei și care o conduce de două decenii.

1. De 20 de ani, Klarwin furnizează soluții cu aplicare într-o varietate de industrii, cum arăta, însă, peisajul industrial din România atunci când a început activitatea companiei și care a fost nevoia pe care ați dorit să o acoperiți în urmă cu două decenii?

Ne găseam, la acel moment, în anii premergători aderării României la Uniunea Europeană, ceea ce însemna că anumite standarde impuse la nivel comunitar trebuiau atinse și de companiile locale. Industria farmaceutică era în proces de tranziție către standardul GMP, industria băuturilor non-alcoolice era în plină dezvoltare, iar la nivel de industrie chimică și petrochimică, încă erau în funcțiune, în țară, șase rafinării și mai multe destule combinate. Astăzi vorbim de jumătate dintre rafinării și puțin de 10% dintre combinatele chimice. Industria constructoare de mașini nu era încă atât de dezvoltată, investițiile majore au venit ulterior, însă era extrem de prezentă industria grea, prelucrarea metalelor, tunătorii, fabrici de ciment, combinate siderurgice. Cea mai puțin avansată era partea de mediu, un domeniu în care am avut oportunitatea de a dezvolta aplicații, pentru că aveam această competență în portofoliul furnizorilor. Prima soluție furnizată de Klarwin în acest domeniu a fost tratarea levigatului la depozitele de deșeuri. Erau, la acea vreme, două depozite de deșeuri ecologice, astăzi avem peste 40. Am început cu două instalații furnizate, acum avem peste 60.

2. Pe parcursul celor 20 de ani de activitate ați fost martorul direct al unor schimbări majore de legislație dar și de mentalitate, în ceea ce privește impactul industriilor asupra mediului. Cât de mult contează, în acest moment, pentru companiile din România implementarea de măsuri reale pentru protejarea mediului de efectele nocive ale activității lor, dincolo de nevoia de respectare a obligațiilor legale?

În industria producătoare, impactul asupra medului a tehnologiei folosite în fabricare a devenit, așa cum era normal, exponențial mai important, în ultimii ani. Cu toate acestea, este încă o diferență destul de mare, la nivel de adopție a criteriilor de sustenabilitate între companiile mari, care au deja indicatori de performanță, și companiile mai mici, care nu și-au asumat încă un angajament.

Este însă doar o chestiune de timp pentru că standardele și auditul de responsabilitate vor deveni obligatorii, astfel încât impactul activității de producție asupra mediului atât din perspectiva consumului de materii prime, cât și din cea a generării de deșeuri va fi un parametru prioritar în alegerea tehnologiilor.
Noi jucăm un rol important în această tranziție, pentru că toți liderii tehnologici au o aplecare către zona de sustenabilitate. Soluțiile pe care le promovăm vin un impact pozitiv în reducerea de consumuri energetice, reducerea cantităților de ape reziduale sau de recuperare și de reutilizare a apelor din procese. Numai așa putem sigura criteriile de sustenabilitate pe care și le doresc clienții noștri.

3. Colaborați cu cei mai importanți producători globali, asta înseamnă că aveți în portofoliu soluții tehnologice de ultimă generație. Mai există loc pentru inovație sau considerați că în acest moment avem răspuns pentru toate problemele legate de poluare, utilizarea sustenabilă a resurselor și eficientizarea proceselor în industrii?

Suntem într-un moment în care lucrurile se derulează într-o dinamică exponențial diferită față de acum 10 ani. Inovația vine din orice idee sau proces care face ca lucrurile care se întâmplau într-un fel până astăzi, de mâine, să se întâmple mai bine, mai sustenabil. Este încă loc pentru inovație și, din fericire prin parteneriatele cu cei mai importanți jucători de tehnologie din lume avem acces la noile tehnologii, imediat după ce au ieșit din partea de pilotare. Astfel că reușim să scurtăm foarte mult timpul de la momentul validării interne a tehnologiei, la momentul în care aceasta este disponibilă pentru noi, ca jucător în piața CEE.

4. Soluțiile pe care Klarwin le furnizează se adresează atât entităților private, cât și autorităților locale. Deși noțiunea de smart city este una populară și în România, țara noastră este încă mult în urma curentului în ceea ce privește integrarea tehnologiilor și sistemelor în acord cu acest concept de dezvoltare urbană. Ca specialiști în tehnologie, ați primit solicitări din partea autorităților pentru implicarea în dezvoltarea unei infrastructuri de oraș inteligent? Se regăsesc printre clienții Klarwin și autorități publice?

Prin tot ceea ce aducem la nivel de tehnologie, scopul nostru este să reușim să avem o amprentă pozitivă în societate. Avem, de câțiva ani, inițiative și chiar linii de business pe zona de sprijin pentru dezvoltarea de start cities și am reușit să identificăm atât companii, cât și autorități care arată o deschidere reală către această viziune. Unul dintre aspectele foarte importante pe care le acoperim, în ecosistemul unui oraș inteligent, este detecția pierderilor de apă din rețelele municipale. Precizia și, mai ales, viteza cu care putem identifica aceste pierderi de apă duc nu numai la economii substanțiale ci permit un impact minim asupra infrastructurii. Practic, tehnologia te ajută ca în loc să sapi în multe locuri sau să-ți dai seama că ai o scurgere mare de apă atunci când a căzut șoseaua, să o identifici în fază mult incipientă.

De asemenea, aducem către municipalități tehnologii extrem de performante pentru monitorizarea calității aerului, astfel încât să poată identifica, în timp real, sursa eventualelor vârfuri de poluare, sau în unele cazuri, a poluării constante. Numai înțelegând sursa putem adresa cauza și încerca să rezolvăm această problemă majoră, care afectează calitatea vieții în orașe.

Există, încă, foarte multă tehnologie în acest domeniu, pe care o putem aduce în România, însă, în spiritul a tot ceea ce face Klarwin, întâi ne documentăm foarte mult despre cine este furnizorul corect, înțelegem și pregătim personalul de specialitate în cadrul echipei, astfel încât să putem avea o implementare cu cele mai bune rezultate.

Impactul nostru este relevant și va fi din ce în ce mai vizibil pentru că, deși ne-am extins în această direcție de numai câțiva ani în, rezultatele sunt absolut impresionante și validează tot ceea ce propunem noi către municipalități.

5. Sunteți, deja de două decenii, directorul general al unei companii importante, dar, în primul rând sunteți un antreprenor care a navigat cu succes o perioadă tumultoasă, într-un mediu economic în continuă schimbare. Cum priviți peisajul de business românesc astăzi, comparativ cu începuturile Klarwin și care sunt principalele provocări pe care ați fost nevoit să le înfruntați, în acești ani?

În orice business, pentru orice antreprenor, cel mai mare impact este cel al stabilității la nivelul perspectivelor economice, de predictibilitatea fiscală, măcar pe 5 ani. Acesta este un aspect pe care l-am resimțit și care a reprezentat una dintre provocările cele mai mari, în ultimii ani. Ca antreprenor, tot ce am făcut, în ultimii 20 de ani, a fost să investesc permanent în dezvoltare, în resursele care să ne ajute să deservim mai bine piața, să avem un impact mai mare în societate. Aici intervine importanța stabilității fiscale, pentru că de multe ori, atunci când ajungi să culegi roadele unei investiții afli că regulile jocului s-au schimbat, iar acesta este un puternic factor demotivant.

Dacă apetitul pentru dezvoltare nu este întreținut și motivat de către mediul economic, există un mare risc de neproductivitate, stagnare sau regres. Privesc cu îngrijorare faptul că, deși una substanțială și esențială în funcționarea societății, contribuția mediului privat nu mai este privită cu foarte multă importanță. Avem nevoie de mai multe inițiative pentru stimularea muncii, dar și pe încurajarea antreprenorilor care fac în așa fel încât societatea să fie angajată în activitate productivă. Aceasta este singura variantă prin care putem echilibra din deficitul fiscal.

6. Ce își propune Klarwin pentru următoarea decadă?

Putem doar să vorbim despre o perspectivă a companiei în următorii ani, așa cum am făcut-o în ultimii 20. Avem o amprentă de aproape 360 de grade în piață, așa încât, atunci când o industrie este în creștere poate susține descreșteri pe anumite segmente. Practic, toți pilonii industriali pe care ne bazăm ne susțin dezvoltarea pe termen lung. Am înregistrat creșteri în toți cei 20 de ani și sperăm să fie așa și în următorii.

Sursa foto: www.klarwin.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri