Guvernul a flexibilizat procedurile în urma cărora unităţile administrativ-teritoriale pot obţine finanţare prin Programul Naţional "Anghel Saligny", în acest fel creând posibilitatea ca 1.500 de proiecte să ajungă, în perioada următoare, în etapa de contractare, a anunţat, după şedinţa Executivului, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, citat de Agerpres.

În acest sens, Guvernul a aprobat, în şedinţa din data de 14 mai de la Braşov, o ordonanţă de urgenţă prin care se elimină termenele instituite în sarcina autorităţilor locale.

"Am creat astăzi un mecanism mult mai flexibil, aproximativ 1.500 de contracte urmează să fie încheiate în perioada următoare. În momentul în care s-a lansat programul, termenul era de doi ani, însă am considerat că este necesar să dăm ocazia tuturor celor care au aplicat şi (...) sunt puşi în situaţia de a face completări pe platforma de la Ministerul Dezvoltării să poată face acest lucru deoarece, de cele mai multe ori, sunt aspecte care nu sunt din vina lor, din cauza cărora nu le pot încărca (proiectele pe platformă - n.r.), fie că e vorba de situaţia cadastrală, în alte situaţii depinzi de operatorul regional care urmează să introducă reţelele de apă şi canalizare, ca ulterior să intervii cu infrastructura rutieră etc. Cred că prin această decizie pe care am luat-o astăzi perioada va putea duce la încheierea de contracte", a spus Veştea.

Ministrul a explicat că, în prezent, nu există o perioadă limită de timp în care UAT-urile pot aplica, deoarece programul a fost creat "tocmai pentru a elimina disparităţile între anumite comunităţi", pentru a da posibilitatea tuturor să obţină finanţări, însă a adăugat că, pe viitor, pe măsură ce acest program avansează şi pe măsură ce "se va evalua cât se poate de bine", "cu siguranţă că vor fi stabilite şi astfel de termene", pentru a se evita blocajele.

Potrivit lui Veştea, din 3.228 de UAT-uri, peste 3.100 au aplicat deja pentru Programul "Anghel Saligny".

De asemenea, marţi, printr-un Memorandum aprobat tot la iniţiativa Ministerului Dezvoltării, se va asigura plata pentru lucrări deja executate în cadrul Programului "Anghel Saligny", Programului Naţional de Dezvoltare Locală (etapele 1 şi 2) şi Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

"Este vorba despre aproape 1 miliard de lei, fonduri puse la dispoziţia Ministerului Dezvoltării pentru investiţii aflate în derulare în comunităţile locale din întreaga ţară, pentru realizarea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a drumurilor, podurilor şi a reţelelor inteligente de distribuirea gazelor naturale", a precizat ministrul Adrian-Ioan Veştea.

Conform acestuia, pentru Programul Naţional de Investiţi "Anghel Saligny" au fost încheiate 3.416 contracte, dintre care 3.331 pe infrastructură şi 81 pe gaz metan, în valoare totală de 31 de miliarde de lei. De asemenea, există 40 de contracte pe circuitul intern de avizare, cu o valoare totală de 497,5 milioane de lei, urmând ca joi o parte din beneficiari să le semneze, la sediul Guvernului.

În ce priveşte PNDL 1 şi 2, au fost încheiate 11.571 contracte, în valoare totală de 46 miliarde de lei, din care 3.161 sunt în derulare, având o valoare de 19 miliarde, celelalte fiind deja încheiate, cu lucrări recepţionate.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri