15 Februarie 2023

Parlamentul a votat: ani grei de închisoare chiar și pentru deținerea de droguri



Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional. un proiect de lege care sancționează extrem de sever orice activitate legată de droguri, inclusiv deținerea.

"Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă faptele prevăzute la alin. 1 au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi", se arată în proiect.

Ce tip de drog este marijuana: de risc sau de mare risc?

Marijuana (Tetrahydrocannabinol) este inclusă pe lista drogurilor de mare risc din legea 143/2000. Însă, în practică, marijuana a fost considerată drog de mare risc doar în forma sa pură. Pe de altă parte, cannabis, rezina de cannabis şi uleiul de cannabis sunt pe lista drogurilor de risc.

De asemenea, heroina, cocaina, LSD, opiul, morfina sau ketamina sunt încadrate la droguri de mare risc

Lista completă a drogurilor de risc și mare risc poate fi consultată AICI.

Închisoare și pentru cei care pretind că produsele lor sunt droguri

Actul normativ adoptata cum menţionează că bunurile şi mijloacele folosite la fabricarea ilicită a drogurilor pot fi folosite în scop didactic, prin punerea lor la dispoziţia unităţilor de pregătire a organelor de aplicare a legii, sau prin folosirea lor în campanii de conştientizare a riscurilor asociate consumului de droguri.

"Fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii, sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Publicitatea făcută oricăror produse, pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte psihoactive, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la un an la 5 ani", mai prevede proiectul.

Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Mai trebuie deci să fie promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial. Cum legea a fost deja trimisă odată la reexaminare, șeful statului nu o mai poate respinge acum.



Citeste si