Hidroelectrica va exploata, in 2025, 70% din potentialul hidroenergetic al tarii, fata de 50%, cat este amenajat in prezent, ceea ce va creste productia companiei cu 50%, de la 18 TWh la 24TWh, a declarat directorul general al Hidreoelectrica, Traian Oprea
"In prezent, doar 50% din potentialul hidroenergetic al tarii este amenajat, iar, potrivit strategiei de dezvoltare a Hidroelectrica, pana in 2025 urmarim sa puem in functiune noi capacitati, astfel incat sa amenajam inca 20% din rezervele de potential. Pentru acest lucru, insa, trebuie sa atragem investitii imense", a declarat Oprea.

El a precizat ca, in prezent, Hidroelectrica produce, in cele 304 hidrocentrale, 18,2 TWh, la o putere instalata de 6.338 MW, dar productia se ma majora cu jumatate daca strategia va fi implementata cu succes. "Peste zece ani, cand vom exploata 70% din resursele hidroenergetice ale tarii, vom putea produce 24 TWh, la o putere instalata de 9.000 MW", a mai spus directorul general.

"Insa, pentru un echilibru in conditiile unei productii atat de mari, trebuie sa existe un producator-consumator care sa intervina, astfel ca reluam ideea construirii hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti", a precizat Oprea, adaugand ca, in acest sens, Hidroelectrica a angajat, in parteneriat cu Banca Mondiala, un consultant international.

De asemenea, directorul general a mai spus ca va fi reluata licitatia pentru realizarea hidrocentralei de la Islaz, ratata in urma cu doi ani. "Aceasta capacitate, amenajata pe cursul raului Olt, este foarte importanta, pentru ca ne va permite sa echilibram cursul Dunarii, masura vitala pentru celelalte hidrocentrale de pe cursul fluviului", a mai spus Oprea, potrivit NewsIn.

El a mai declarat ca, in februarie, vor fi scoase la licitatie cu strigare, 16 microhidrocentrale. Acestea, desi trebuia sa fie vandute in decembrie, nu au putut fi scoase la licitatie, neexistand un organism care sa se ocupe de privatizarile din societatile subordonate Ministerului Economisi si Comertului, dupa transferul OPSPI la AVAS.

Potrivit angajamentelor luate de Romania in fata Comisiei Europene, pana la sfarsitul anului 2007, Hidroelectrica trebuie sa privatizeze toate cele 150 de microhidrocentrale functionale pe care le are in proprietate. Pana acum au fost vandute 48 de astfel de capacitati.

Un alt punct pentru strategia Hidroelectrica din acest an este privatizarea filialei care asigura mentenata, Hidroserv. Hidroelectrica va livra, in 2007, o cantitate de energie mai mica cu aproximativ jumatate fata de anul precedent, din cauza debitelor mici ale Dunarii si ale raurilor si din cauza gradului scazut de umplere a lacurilor, au declarat, in prima parte a lunii ianuarie, pentru NewsIn, surse din companie.

Ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, declara, la sfarsitul lunii decembrie, ca exista probleme la Hidroelectica unde resursele de apa sunt putine si gradul de umplere a lacurilor de acumulare este de sub 50%. "Va trebui ca in urmatoarele cateva luni sa reducem generarea de electricitate in hidrocentrale si sa compensam cu producerea de energie din hidrocarburi, ceea ce va conduce la costuri suplimentare", afirmase ministrul.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri