Compania Alro Slatina nu este de acord cu desecretizarea contractelor de furnizare a energiei, intrucat acest lucru ar distorsiona concurenta pe piata interna a energiei
"Ne aflam intr-o economie concurentiala si orice informatie publica in ceea ce priveste consumul nostru, cantitatea de energie pe care o primim si pretul acesteia ar insemna ca firmele concurente sa afle informatii despre noi, ceea ce ne-ar dezavantaja pe piata interna de energie. Suntem de acord sa fie desecretizate, dar sa nu fie facute publice", a spus Gheorghe Dobra.

Dobra a mai precizat ca nu va fi de acord cu publicarea contractelor nici daca toti ceilalti operatori privati isi vor da acordul. "Nu vad la ce ar folosi ca aceste date sa fie publice, ci mai mult, acest lucru ar putea fi interpretat chiar si ca spionaj economic", a mai spus directorul Alro, citat de NewsIn. El a mai spus ca este normal ca Alro sa primeasca energie mai ieftina decat pretul pietei. "Astfel vom fi tratati ca si concurentii nostri din restul Europei care primesc energie la un pret mult mai mic decat cel pe care il platim noi", a mai precizat directorul general al Alro.

Dobra a adaugat ca, pe langa energia achizitionata de la Hidroelectrica, Alro mai are un contract cu Complexul Energetic Turceni. "Energia de la Turceni nu este folosita pentru a obtine profit, ci asigura functionarea a doua hale. La 1 iulie contrcatul expira si nu vom mai avea nici macar acea energie", a mai spus reprezentantul Alro.

Dobra a mai precizat ca, de la privatizarea societatii, in 2002, conducerea a investit pentru diminuarea consumului de energie 250 de milioane de euro. Acesta a spus ca, in urma participarii la construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, Alro urmareste deschiderea unei noi fabrici la Cernavoda. "Avem in vedere investitii de noua miliarde de euro in acea capacitate, insa nu va fi posibil sa o construim daca nu vom avea energie ieftina", a mai precizat Gheorghe Dobra.

Acesta a mentionat ca in prezent, pretul aluminiului este destul de mare, respectiv 2860 de dolari pe tona, ceea ce duce la cresterea veniturilor Alro. El a refuzat sa faca publici indicatorii financiari ai companiei, precizand ca "acest lucru este treaba bursei".

Ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca Alro a furnizat energie, in 2006, in cantitate foarte mica, unor platforme industriale din proximitatea sa.

Reprezentantii companiei au declarat, pentru NewsIn, saptamana trecuta, ca Alro a cerut energie ieftina si contracte pe termen lung intrucat este cel mai mare consumator din tara si vrea sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4 pentru a folosi energia exclusiv pentru productia aluminiului, nu pentru comert.

Reprezentantii Alro au precizat ca pozitia companiei referitoare la documentul pe care presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, il atribuie ca fiind trimis de seful statului catre ministrul de atunci al economiei, Codrut seres, este similara cu cea exprimata intr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti la data de 21 decembrie 2006.

Potrivit acelui document, in conditiile in care Alro este cel mai mare consumator de energie din Romania (circa 7% din totalul electricitatii produse in tara), compania a propus in mod oficial, in mai multe ocazii, o diferentiere clara a consumatorilor, astfel incat pretul de achizitie a energiei sa fie direct proportional cu costurile de productie sau de consum, odata cu posibilitatea de a incheia contracte pe termen lung cu producatorii. in acest sens, reprezentantii Alro au oferit mai multe exemple din Uniunea Europeana, precizand ca aceste practici sunt in conformitate cu aquis-ul comunitar.

"In conditiile in care Alro nu a primit un raspuns favorabil din partea autoritatilor, compania a cumparat energia electrica de pe bursa de electricitate, in baza unui contract pe sase luni, la un pret semnificativ mai mare decat acelea platite de catre competitorii nostri din Uniunea Europeana", se arata in comunicatul remis la acea data. Astfel, reprezentantii Alro considera ca industria romaneasca de aluminiu a fost dezavantajata pe piata europeana, unde companiile beneficiaza de tarife diferentiate si de contracte pe termen lung, ceea ce le permite sa fie competitive.

Mai mult, tot asigurarea alimentarii cu energie pentru Alro este motivul pentru care compania a decis sa ia parte la construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, precizand ca "intentia declarata a Alro a fost sa utilizeze energia electrica ce i-ar reveni exclusiv in procesul de productie a aluminiului, nu in scopul de a face comert", mentioneaza reprezentantii companiei.

De altfel, Alro urmareste construirea unei alte fabrici de aluminiu langa Cernavoda, adica in imediata apropiere de sursa de alimentare cu energie electrica, pentru a elimina costurile de transport, lucru care intareste ideea ca Alro e doar un consumator de energie, nu un trader.

Fostul ministru al economiei Codrut seres a sustinut ca Traian Basescu i-a inaintat solicitari in privinta Alro, insa el nu a dat curs niciuneia, pentru ca la momentul respectiv nu i s-a parut nimic anormal. Sunt doua solicitari. Contract pe termen lung unu si societate mixta cu Nuclearelectrica a doua solicitare. Nici una din cele doua solicitari nu a fost rezolvata. Nu le-am dat curs, a declarat Codrut Seres.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri