24 Ianuarie 2007

Companiile de servicii medicale forteaza piata prin spitalele private



Serviciile platite de ambulanta au fost urmate de consultatiile si analizele efectuate in clinici private iar continuarea a fost logica: spitalele private, ieri fiind inaugurata cea mai mare unitate din Romania in urma unei investitii de 10 milioane de euro

Calitate superioara si pachetele salariale care includ abonamente la clinicile private au reprezentat doi dintre factorii care au dus la cresterea continua a pietei de servicii medicale platite. MedLife, unul din cei mai importanti jucatori din piata, a inaugurat ieri in Bucuresti spitalul privat Life Memorial Hospital, cea mai mare unitate de acest gen din tara.

Spitalul se intinde pe o suprafata de 10.000 metri patrati, din care blocul operator se intinde pe 1.400 mtri patrati. Life Memorial Hospital (foto: NewsIn) are cinci sali de operatii si terapie intensiva si un bloc separat pentru nasteri, cu sectie de neonatologie. Spitalul are in componenta 100 de paturi grupate in rezerve cu unul sau doua paturi si apartamente, rezerve destinate bolilor interne, pediatrie si o baza de recuperare locomotorie si balneoterapie. Pacientii care se vor prezenta la Memorial Hospital vor trebui sa plateasca cash sau vor avea sigurare privata de sanatate. Spitalizarea se va face pentru 50 de euro pe zi, in camere duble, si 100 de euro in regim single, camerele fiind dotate cu televizoare, laptopuri si acces wireless la internet.

Investitia realizata de compania de servicii medicale MedLife se ridica la 10 milioane de euro, presedintele companiei, Mihail Marcu, estimand ca investitia in Life Memorial Hospital va fi recuperata in aproximativ sapte ani de la intrarea acestuia in functiune.

Spitalul va fi functional incepand cu data de 15 martie potrivit presedintelui companiei. "Abia atunci va fi functional pentru ca in momentul de fata facem tot felul de teste pentru echipa" a declarat pentru NewsIn Mihail Marcu. Potrivit acestuia, spitalul va functiona cu 70 de medici, angajati proprii, si alti 60 de medici cu contracte de colaborare. El a adaugat ca in perioada urmatoare, Medlife va angaja in jur de 20 de medici pentru activitate in Memorial Hospital.

Planurile de viitor ale companiei MedLife prevand constuirea a trei spitale si doua hiperclinici in tara, printr-o investitie de 25 de milioane de dolari doar constructia, fiecare dintre spitale urmand sa aiba cate 40-50 de paturi. Primul spital care va fi construit dupa cel din Bucuresti va in Timisoara, urmatoarele urmand sa fie construite in Constanta si Brasov pana in 2008. Oficialul MedLife a adaugat ca piata externa nu reprezinta o prioritate in acest moment, cand cererea de servicii medicale alternative la sistemul de stat este mare in tara, dar ca Medlife ia in calcul deschiderea unor spitale la Chisinau si la Belgrad.

Accesul la serviciile oferite de Life Memorial Hospital va fi posibil atat pentru clientii platitori, cat si pentru cei asigurati in sistemul AsiLife, prin divizia proprie de asigurari (reprezentata de societatea de brokeraj in asigurari AsiLife care va incepe sa functioneze odata cu inaugurarea Life Memorial Hospital Bucuresti).

In plus, compania va lansa la mijlocul lunii februarie cinci pachete de asigurari private de sanatate care se vor adresa intr-o prima faza numai clientilor corporativi, care ofera angajatilor lor abonamente si vor varia intre 15 si 100 euro/luna, in functie de complexitatea serviciilor incluse. Marcu a adaugat ca pentru sfarsitul lunii mai 2007, MedLife pregateste si doua produse de asigurari private de sanatate destinate persoanelor fizice, cu preturi standard de 100 si 200 euro/luna.

Pentru construirea Life Memorial Hospital, compania de servicii medicale a beneficiat de consultanta pentru proiectarea si strategia de afaceri, din partea International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale. Aceasta a cumparat un pachet de actiuni reprezentand 20% din capitalul social al MedLife, pentru care a platit echivalentul in lei a cinci milioane de dolari. Totodata, IFC a acordat MedLife un imprumut in valoare de sase milioane dolari si va sustine si dezvoltarea ulterioara a retelei de spitale Medlife in tara.

MedLife are aproximativ 80.000 de abonati din peste 900 de companii si a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 26,5 milioane lei (circa 7,5 milioane euro). Compania detine 25% cota de piata in Bucuresti pe unul dintre cele mai importante segmente de piata, cel al serviciilor oferite clientilor corporati, potrivit datelor prezentate de companie. Mihail Marcu a mai declarat ca asteapta pentru anul in curs o crestere a profitului cu 20-25% fata de anul 2006, adica o crestere mai lenta, din pricina investitiilor pe care compania le va face si care vor absorbi din fonduri.

MedLife detine 19 clinici proprii, din care cate una in Ploiesti, Brasov si Constanta si 16 in Bucuresti si are 350 de angajati, din care circa 200 sunt medici si asistente medicale. In tara, MedLife ofera clientilor sai aceleasi servicii medicale prin intermediul celor 94 de clinici si centre medicale partenere din reteaua NetLife.

Euroclinic a deschis piata

Primul spital privat din Bucuresti a fost deschis vara trecuta de catre grupul financiar olandez Eureko, in urma unei investitii de aproximativ 10 milioane de euro. Euroclinic a fost construit pe o suprafata de 1.400 metri patrati si are cinci etaje. In februarie 2006, Interamerican, care face parte din grupul Eureko, a inaugurat prima clinica Medisystem, Euroclinic venind in continuarea dezvoltarii serviciilor medicale oferite de catre companie. Euroclinic percepe un tarif de 370 de lei pentru o zi de spitalizare intr-un salon standard, o zi de spitalizare in camera VIP costand 647,5 lei.

Un alt jucator important din piata serviciilor medicale platite, filiala locala a Medicover, cea mai mare firma de servicii medicale din Europa Centrala si de Est, a inregistrat o dezvoltare a afacerilor sale pe piata autohtona de profil. Medicover Romania a inregistrat o crestere de 33% a veniturilor, pana la 6,2 milioane de euro, in primele noua luni ale lui 2006 si o crestere solida a numarului abonatilor, de 11 ori in al treilea trimestru, respectiv 4400 de noi clienti, in raport 400 in aceeasi perioada a lui 2005.

Numarul abonatilor Medicover a crescut, in primele noua luni ale lui 2006, cu 6.600, in raport cu 5.400, in perioada ianuarie-septembrie 2005. In aceste conditii, compania de asistenta medicala Medicover ofera servicii la finalul trimestrului trei din 2006 unui numar de 41.400 de abonati, in raport cu 29.500 inregistrati in perioada similara din 2005.

In Romania, Medicover a luat fiinta in octombrie 1997, prin preluarea companiilor bucurestene Rombel Medical, cu cele doua laboratoare din Bucuresti si Cluj si Brimax International Medical Center. In prezent exista trei centre Medicover in Bucuresti si cate unul in Cluj, Constanta, Focsani si, din iulie 2006, in Iasi.

MedLife si Medicover Romania concureaza pe piata de profil cu Romar, Centrul medical Unirea si Medsana.



Citeste si