1 Noiembrie 2018

Pompele funebre, un business cu potential. Afacerile din acest sector ating pragul de 1,3 miliarde lei in 2018



Moartea poate fi o afacere excelenta. Dovada rezultatele spectaculoase inregistrate de firmele de pompe funebre care, in 2018, sunt mai profitabile ca oricand. Pompele funebre reprezinta unul dintre business-urile ,,de perspectiva’’ din economie, avand in vedere ca niciodata nu va duce lipsa de clienti. Afacerile din acest sector vor atinge in acest an, nivelul de 1,3 miliarde de lei, potrivit unei analize Frames.

Nunti, botezuri, cumetrii. In Romania sunt mii de firme care ofera servicii pentru aceste evenimente fericite si care investesc puternic in publicitate. O industrie care raporteaza, anual, afaceri de miliarde de lei.

Ce se intampla la polul opus, in cazul evenimentelor nefericite cu care, pana la urma, cu totii vom avea de-a face? O radiografie a business-ului de pompe funebre arata ca, din punct de vedere financiar, rezultatele sunt cel putin surprinzatoare.

Potrivit unei analize realizata de firma de consultanta Frames, afacerile din acest sector vor atinge, in acest an, nivelul istoric de 1,3 miliarde de lei, in crestere cu peste 150% fata de anul de referinta 2013.

In sectorul firmelor funebre activeaza, in prezent, 806 companii, cu aproape 100 mai multe fata de acum 5 ani.

,,Business-ul din sectorul pompelor funebre s-a maturizat semnificativ in ultimii ani. Am asistat la o consolidare a pietei, atat din punct de vedere al numarului firmelor cat mai ales in ceea ce priveste ofertele. Profesionalizarea si eficientizarea serviciilor se pot vedea, cel mai bine, in cresterea semnificativa a cifrei de afaceri, care a avansat de la 423 milioane de lei in 2013 la 1,1 miliarde de lei in 2017. Pentru 2018, estimam atingerea nivelului de 1,3 miliarde de lei”, afirma analistii de la Frames.

Potrivit datelor analizei, realizata la comanda unei companii de profil, cele mai multe firme de pompe funebre activeaza in Bucuresti-Ilfov, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta si Brasov.

,,Prezenta firmelor de pompe funebre in zona marilor aglomerari urbane trebuie pusa in legatura cu cererea de astfel de servicii. Daca in mediul rural, inmormantarile, pomenile si toate celelalte servicii de aceasta natura sunt organizate mai mult pe cont propriu, in mediul urban firmele sunt cele care asigura, in principal, aceste servicii”, explica acestia.

Evolutia semnificativa a cifrei de afaceri se explica, pe de alta parte, si prin fiscalizarea unor servicii care, pana nu demult, se practicau fara forme legale. ,,Nivelul evaziunii fiscale din piata serviciilor de pompe funebre s-a redus semnificativ in ultimii ani, iar rezultatele financiare vin sa confirme aceasta perspectiva. Asta nu inseamna ca nu exista inca multe servicii care se presteaza la negru, fara facturi si chitante, insa fenomenul s-a redus semnificativ”, mai spun expertii.

Pompele funebre, un serviciu all-inclusive

Analiza datelor celor peste 800 de companii care activeaza in sectorul pompelor funebre indica faptul ca serviciile acestora s-au extins semnificativ in ultimii ani.

"Ofertele companiilor acopera, in prezent, tot spectrul de servicii necesare in astfel de situatii. Imbalsamarea, cosciugul, casa mortuara, locul de veci sunt principalele repere. Exista adevarate lanturi economice care exploateaza eficient intregul proces operatial. Atunci cand cineva moare la spital sau acasa, cu siguranta apare reprezentantul unei firme care isi ofera serviciile. Exista inclusiv sisteme de creditare,cu plata in rate fara dobanda etc.”, afirma cei de la Frames.

Pompele funebre, un business cu potential

Chiar daca suna morbid, afacerile din acest sector au un potential de crestere semnificativ. Romania are, in prezent, a doua cea mai ridicata rata a mortalitatii din Uniunea Europeana, de 1.530 de decese la 100.000 de locuitori. Clasamentul este condus de Bulgaria cu 1.660 de decese la 100.000 de locuitori, iar pe locul III se situeaza Ungaria (1.500 de decese la 100.000 de locuitori).

Potrivit datelor Eurostat, tarile cu cea mai scazuta rata a mortalitatii sunt Franta (895 de decese la 100.000 de locuitori), Spania (873 de decese), Italia (901 de decese) si Suedia (927 de decese).

Datele INS arata ca, in Romania, in anul 2017 au decedat 260.886 persoane, cu 3339 persoane mai mult decat in anul 2016, respectiv cu 1,3% atat in mediul urban, cat si in mediul rural. Rata mortalitatii generale a fost de 11,8 ‰ in anul 2017 fata de 11,6 ‰ in anul precedent.
Cele mai ridicate rate ale mortalitatii s-au inregistrat in judetele Buzau (14,2‰), Olt (14,5‰), Giurgiu (15,7‰) si Teleorman (17,0‰), iar cele mai mici rate ale mortalitatii generale s-au inregistrat in judetele Valcea (9,5‰), Ilfov (9,6‰), Iasi (9,7‰) si Sibiu (9,8‰).

In Municipiul Bucuresti rata generala a mortalitatii a fost de 10,5‰. Datele statistice arata, totodata, ca in mediul rural s-au inregistrat cu 10,8% mai multe decese decat in mediul urban.

In anul 2017, repartizarea persoanelor decedate dupa luna decesului releva faptul ca punctul de maxim al curbei de sezonalitate s-a inregistrat in luna ianuarie (29399 decese), iar minimul in luna septembrie (18600 decese).

Statistica arata, pe de alta parte, ca in anul 2017, comparativ cu anul 2016, principalele cauze de deces au fost reprezentate de bolile aparatului circulator (57,6%, din care 19,1% - boala ischemica a inimii si 16,4% - bolile cerebro-vasculare), urmate de tumori (19,9%) de bolile aparatului respirator (5,9%), bolile aparatului digestiv (5,7%), leziuni traumatice, otraviri si alte consecinte ale cauzelor externe (3,7%).

"Perspectivele in privinta mortalitatii in Romania sunt, din pacate, negative. Numarul deceselor creste de la an la an pe fondul imbatranirii accentuate a populatiei, a cresterii numarului bolnavilor si, nu in ultimul rand, a obiceiurilor nocive ale romanilor. Alimentatia nesanatoasa, lipsa miscarii, consumul excesiv de alcool, automedicatia practicata la scara ampla si lipsa de interes a unei mari parti a populatiei pentru controalele medicale preventive contribuie la accentuarea acestui fenomen”, explica cei de la Frames.

Potrivit datelor Eurostat, la nivelul UE, principalele cauze de deces sunt reprezentate de infarct, accidentul vascular cerebral si cancerul. Putin peste 1,9 milioane de persoane (37% din numarul total) au decedat din cauza unor afectiuni ale sistemului circulator (in principal accidente vasculare cerebrale si infarcturi) iar 1,3 milioane de persoane (26% din numarul total) au decedat din cauza cancerului. Afectiunile sistemului circulator au fost principala cauza a deceselor in toate statele membre UE, cu exceptia Danemarcei, Frantei, Olandei si Marii Britanii unde cancerul a fost principala cauza a deceselor.



Citeste si