1 Februarie 2018

Tranzactie pe piata de inghetata: Unilever preia producatorul roman Betty Ice



UPDATE: Producatorul roman de inghetata Betty Ice, detinut de omul de afaceri Vasile Armenean, a ajuns la un acord de vanzare catre gigantul anglo-olandez Unilever, al doilea mare jucator din industria alimentara si liderul pietei de inghetata din Romania, au confirmat reprezentantii Unilever si Betty Ice.

Potrivit unui comunicat Unilever, divizia de inghetata din cadrul Unilever South Central Europe si Betty Ice vor opera ca o companie de sine statatoare in cadrul Unilever si va fi condusa de Vasile Armenean, din pozitia de general manager. Acest parteneriat se va extinde beneficiind de punctele forte ale grupului Unilever si de expertiza pe care o are dl. Vasile Armenean pe piata locala de inghetata.

Valoarea tranzactiei este confidentiala, iar acordul de achizitie urmeaza sa fie supus aprobarii Consiliului Concurentei.

Betty Ice, busines de 40 milioane de euro, a fost preluat integral de Unilever intr-o tranzactie de aproximativ 100 de milioane de euro, potrivit Magazinul Progresiv, care la randul sau citeaza surse din piata.

Primele zvonuri privind vanzarea Betty Ice au aparut in piata inca de anul trecut, iar in cursa pentru preluare au fost mai multi jucatori, printre care si grupul leton Food Union, care a cumparat in 2016 producatorul local Alpin Lux.

Betty Ice detine o fabrica in Suceava si este cel mai important producator roman pe piata de inghetata, estimata la 200 de milioane de euro. Fondat in urma cu 25 de ani, producatorul de inghetata Betty Ice detine o unitate de productie in Suceava, cu o capacitate de 120 de tone pe zi. Betty Ice a atins in 2016 pragul de 40 de milioane de euro, in crestere cu 10% fata de 2015, in timp ce profitul s-a situat la o valoare similara – 5,1 mil. euro.

Vasile Armenean a intrat in industria inghetatei inainte de anii 1990, pe cand locuia in orasul austriac Linz. Armenean lucra intr-o fabrica de ochelari si, la solicitarea unui prieten care era angajat intr-o gelaterie l-a ajutat in prima instanta la repararea unui utilaj defectat. I-a placut ideea unei afaceri cu inghetata si si-a dorit sa dezvolte acest concept pe piata autohtona. In 1992, omul de afaceri sucevean a decis sa se intoarca in tara si doi ani mai tarziu a pus bazele afacerii Betty&Cris, alaturi de alti doi parteneri. In 1998, cei doi parteneri au iesit din afacere, Armenean ramanand singurul actionar. Avea la momentul respectiv 50 de angajati si trei camioane pentru distributie.

Consumul anual de inghetata din Romania este unul dintre cele mai scazute din Europa, respectiv 1,6 kg per cap de locuitor. Spre comparatie, in tarile scandinave consumul anual se ridica la 8 kg/capita. Printre cei mai importanti producatori de inghetata se mai numara Unilever, Nestle si Food Union, care a achizitionat anul trecut producatorul local Alpin 57 Lux. Acestia impart o piata evaluata la 170 mil. euro.

Unilever este liderul pietei locale de inghetata, principalii competitori fiind Nestle (Nirvana, JOE), Macromex, Top Gel si Alpin 57 Lux.



Citeste si