Sezonul de Craciun va fi cel mai bun din ultimii zece ani pentru producatorii de cozonaci din Romania, afacerile urmand sa ridice business-ul anual al acestor firme peste nivelul de 1,5 miliarde de lei, arata o analiza realizata de KeysFin.

Potrivit datelor KeysFin, pe piata romaneasca activeaza peste 50 de companii producatoare de cozonaci , cele mai multe fiind infiintate in 1994 (12). Cele mai vechi sase firme din domeniu apar in statistici inca din 1991.

Afacerile firmelor producatoare, printre care cele mai cunoscute sunt SC Vel Pitar SA si SC Boromir IND SRL, au evoluat sustinut in ultimii ani, de la 1,19 miliarde de lei in 2011 la 1,41 miliarde de lei in 2015, iar perspectivele anului 2016, avand in vedere datele financiare partiale, indica faptul ca, in premiera, se va depasi granita de 1,5 miliarde de lei.

Datele financiare arata ca afacerile cu cozonaci sunt un business cu potential, dovada ca profitabilitatea firmelor producatoare s-a dublat in intervalul 2011-2015 de la 36,4 milioane lei la 82,2 milioane lei.

Numarul salariatilor din acest sector a avansat, in perioada analizata, de la 10.383 la 11.182 de angajati.

Cati cozonaci mananca romanii de Craciun

In perioada sarbatorilor de iarna, patiserii si brutari mizeaza pe un consum de aproape 10 milioane de cozonaci. Potrivit datelor Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), consumul de cozonaci a crescut in fiecare an cu aproximativ un milion de bucati, de la 7,3 milioane in 2014, la 8,1 milioane in 2015.

Potrivit ROMPAN, cozonacul romanesc are succes la export in principal in tari precum Germania, Marea Britanie, Spania si Italia, acolo unde sunt si comunitati importante de romani. Statisticile patronatului, din care fac parte 300 de societati, arata ca patiserii romani domina piata autohtona in fata importurilor, 80% dintre consumatori preferand cozonacii traditionali.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri