18 Mai 2015

Reprezentantii actionarilor in AGA si CA, numiti prin desemnare directa, fara alte avize



Mai multi senatori PSD si UNPR propun, intr-un proiect, ca actionarii sau asociatii societatilor sa desemneze persoanele care sa le reprezinte interesele in AGA sau CA fara sa fie nevoie de alte avize, considerand ca institutiile cu rol de supraveghere nu trebuie sa se exprime asupra acestora.

Propunerea legislativa de modificare a legii societatilor si reglementarea echivalarii functiilor este initiata de 21 de senatori PSD si UNPR, printre care Serban Nicolae, Ilie Sarbu, Doina Silistru, Daniel Savu, Mihai Fifor. Proiectul prevede ca actionarii sau asociatii societatilor comerciale desemneaza persoana care sa le reprezinte interesele in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) sau in Consiliul de Administratie (CA) fara a avea nevoie de alte acorduri sau avize. In cazul in care, prin lege, pentru exercitarea anumitor functii executive sunt necesare avize de la alte institutii ale statului sau UE, precum si de la institutii financiar bancare, CSM si alte institutii, acordurile se vor face pe baza normelor de avizare emise de fiecare institutie in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii si vor fi aprobate de comisiile reunite de specialitate din Parlament, potrivit Mediafax.

Proiectul mai stabileste ca exercitarea functiilor de demnitate publica se echivaleaza ca experienta de specialitate in functie de atributiile indeplinite in perioada exercitarii mandatelor sau functiilor. Regulile si procedura echivalarii se stabilesc prin hotarare de Guvern, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a acestei legi.

Initiatorii considera, "in ceea ce priveste avizarea de catre institutiile cu rol de reglementare sau supraveghere, ca acestea trebuie sa se exprime asupra persoanelor care sunt angajate sa desfasoare activitatile, nu si asupra persoanelor care reprezinta actionarii". Daca, prin lege, este stabilita necesitatea acestor avize sau acorduri de la alte institutii, acestea se vor da pe baza normelor de avizare emise de fiecare institutie si aprobate de comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului. "Pentru o mai buna transparenta privind deciziile sunt necesare norme astfel incat subiectivismul sa nu isi faca aparitia in desfasurarea acestora", au explicat initiatorii.

Proiectul a fost depus in 13 mai si se afla in consultare publica la Senat.



Citeste si