25 Ianuarie 2013

Topul celor mai mari tranzactii din 2012



Anul trecut, activitatea M&A (fuziuni si achizitii) a fost puternic influentata de situatia economica, la care s-a adaugat si instabilitatea politica de dinaintea alegerilor, ceea ce i-a determinat pe investitori sa ramana in asteptarea solutionarii situatiei economice si politice, se arata intr-un studiu CMS - Deal Watch. Pentru 2013 se estimeaza o crestere moderata a activitatii de fuziuni si achizitii, avand in vedere ca noul guvern se arata dedicat implementarii reformelor economice stabilite in urma acordului cu FMI. Vezi in slide-urile urmatoare cele mai mari 10 tranzactii din 2012.

10. PineBridge - MKB Romexterra Bank

Cumparator: PineBridge Investments

Active/Companie tinta: MKB Romexterra Bank (92,4%)

Vanzator: MKB Bank

Valoarea tranzactiei:
25 milioane euro

MKB Romexterra Bank, parte a grupului maghiar MKB, a fost vanduta catre un grup de investitori sustinuti de fondul american PineBridge Investments la inceputul lunii aprilie.

Intelegerea se afla in prezent pe masa BNR, banca centrala urmand sa-si dea acordul asupra finalizarii tranzactiei.

MKB Romexterra Bank a fost infiintata in anul 1993, iar in 2006 a fost preluata de catre grupul maghiar MKB Bank. Banca are o retea formata din 47 de sucursale si mai mult de 600 de angajati.

9. NBG-Banca Romaneasca - BERD

Cumparator: National Bank of Greece (NBG)

Active/Companie tinta: Banca Romaneasca (10,2%)

Vanzator: BERD

Valoarea tranzactiei: 26 milioane euro

NBG detine 99,279% din actiunile Bancii Romanesti dupa ce a cumparat 10,21% de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

8. Auchan - NEPI

Cumparator: Auchan Romania

Active/Companie tinta:
Un hipermarket din cadrul parcului de retail din Pitesti (100%)

Vanzator: NEPI

Valoarea tranzactiei:
29 milioane euro

Retailerul Auchan cumparat in august de la fondul sud-african de investitii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI) hipermarketul din cadrul parcului de retail din Pitesti.

Hipermarketul are o suprafata totala inchiriabila de aproximativ 18.264 metri patrati ce consta in principal in zone de vanzare, depozitare, administrare si office, zone de incarcare si descarcare adiacente hipermarketului, incluzand si terenul de dedesubt aferent.


7. Astra Rail Industries - Astra Vagoane Arad

Cumparator: Astra Rail Industries

Active/Companie tinta:
Astra Vagoane Arad, Meva, Romvag (100%)

Valoarea tranzactie: 30 milioane euro

Un investitor german a cumparat companiile din grupul de firme IRS, printre care si Astra Vagoane Arad, aflate in insolventa.

In cadrul procesului de reorganizare judiciara a companiilor din grupul de firme IRS, Astra Vagoane Arad, Meva SA si Romvag Caracal aflate in insolventa, s-a realizat transferul business-urilor celor trei companii catre un investitor german, la o valoare de peste 30 milioane de euro. Tranzactia a fost incheiata in 6 iulie 2012.

Compania care a achizitionat companiile din grupul de firme IRS este Astra Rail Industries, detinuta in proportie de 95% de Astra Rail Management BV, din Olanda, si 5% de Astra Rail Management din Germania. Administratorul societatii este Thomas Manns.


6. Metair Investments - Rombat

Cumparator: Metair Investments Limited

Active/Companie tinta: Rombat (99,1%)

Vanzator: Dorel Goia, Ioan Repede si alti investitori, Trebela Limited

Valoarea tranzactiei: 43 milioane euro

Grupul sud-african Metair Investments Limited a achizitionat 99,1% din producatorul roman de baterii Rombat pentru 42,8 milioane euro.

Cumparatorul este listat pe bursa de valori din Johannesburg, Africa de Sud, si are o valoare de piata de circa 360 de milioane euro.

5. Dragos Bilteanu - Tower Centre International

Cumparator: Dragos Bilteanu si Ioannis Papalekas

Active/Companie tinta: Tower Centre International (87%)

Vanzator: Avrig 35

Valoarea tranzactiei: 48 milioane euro

Cladirea Tower Center Internationala, un tun de birouri dezvoltat de Avrig 35, a fost cumparat de Ioannis Papalekas si Dragos Bilteanu. Cei doi oameni de afaceri au fost parteneri si in cadrul proiectului Upground, care s-a vandut in 2008 pentru 340 mil. euro.



4. Bunge - Prio Extractie

Cumparator: Bunge

Active/Companie tinta: Prio Extractie (100%)

Vanzator:
Prio Foods

Valoarea tranzactiei:
50 milioane euro

Compania americana Bunge, care produce ulei de floarea-soarelui, a preluat fabrica din Lehliu de ulei vegetal detinuta de portughezii de la Prio Foods.

3. Ameropa - Azomures

Cumparator: Ameropa Holding

Active/Companie tinta: Azomures (20,6%)

Vanzator: investitori

Valoarea tranzactiei: 54 milioane euro

Grupul elvetian Ameropa Holding, unul dintre cei mai mari traderi de produse agricole din Europa, a platit 54 milioane de euro pentru preluarea a 20,62% din actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Azomures Targu Mures.

2. Rosequeens Properties - Liberty Mall

Cumparator: Rosequeens Properties

Active/Companie tinta:
Liberty Center Mall (100%)

Vanzator: Compania nord-irlandeza Mivan si familia Awdi prin executare silita

Valoarea tranzactiei: 60 milioane euro

Centrul comercial Liberty Center din cartierul bucurestean Rahova, executat silit, a fost vandut in august la prima licitatie publica, la un pret de pornire de 60 de milioane de euro.

Centrul comercial era executat pentru acoperirea unei creante de 61 milioane euro (debit principal, dobanzi si penalitati), iar creditorii erau Eurobank EFG, Alpha Bank si Bank of Cyprus.

Liberty Center a fost inaugurat in noiembrie 2008, printr-o investitie de 70 milioane euro.


1. Naspers - eMag

Cumparator: Naspers

Active/Companie tinta: Dante International (eMag) (70%)

Vanzator: Sebastian Ghita, Iulian Stanciu, Radu Apostolescu

Valoarea tranzactiei: 100 milioane euro

Compania sud-africana Naspers, care in ultimii ani a cumparat businessuri romanesti ca Autovit sau Gecad ePayment, a cumparat 70% din eMag, cel mai mare jucator din retailul online romanesc.

In urma achizitiei, Naspers detine 70% din actiuni, Iulian Stanciu 21,6%, iar Radu Apostolescu, singurul cofondator care mai este inca actionar, controleaza 8,4%.

Tranzactia a marcat iesirea din actionariat a lui Sebastian Ghita, deputat USL.




Citeste si