Ofensiva mierii chinezesti pe piata europeana i-a facut pe producatorii autohtoni sa scada de trei ori pretul
Crescatorii de albine din judetul Suceava sint in impas, pretul mierii vindute in Germania, principalul importator al produselor apicole din Suceava, scazind de trei ori pe parcursul a doar trei ani. Daca in 2003 pentru un kilogram de miere de albine crescatorii suceveni primeau 110.000 de lei vechi, in momentul de fata procesatorii autorizati din Romania, cei care intermediaza vinzarea mierii de albine peste hotare, nu ofera mai mult de 35.000 de lei vechi pe kilogram.

Pretul mierii a scazut dramatic intrucit piata internationala a fost invadata de produse apicole mult mai ieftine, provenite din China si Argentina, doua state care, datorita climei, produc miere de albine pe o perioada de sase luni, dublu fata de perioada de productie din Romania. Ca sa nu mai vorbim de numarul de stupi.

Taxa de drum o tona de miere

In conditiile acestei scaderi drastice a pretului mierii, nu mai putem exporta miere de albine, deoarece nu ne scoatem nici banii investiti in afacere. De aceea, de anul trecut nu mai vindem miere in Germania si incercam sa o vindem in regiune, fara a putea insa sa lichidam macar o parte semnificativa din stocuri, ne-a declarat Ciprian Purtuc, vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine, filiala Suceava.

El a precizat ca, la nivelul anului 2003, apicultorii suceveni exportau in jur de 100 de tone de miere, dintre cele 150 de tone produse in judet. In Suceava, in momentul de fata sint inregistrati 647 de apicultori, care detin circa 13.000 de familii de albine, la care se adauga alte 7.000 de familii, ale caror proprietari nu sint inscrisi in asociatie.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4868&art=11642&cHash=60da0ae14a

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri