Se anunta schimbari masive pe piata medicamentelor. Daca o serie de propuneri vor fi adoptate este posibil ca firmele de distributie mai mici sa fie sufocate. Concret, distribuitorii din Romania vor propune autoritatilor sanitare o serie de norme privind depozitarea si transportul medicamentelor catre spitale si farmacii.

"Ideea nu este neaparat ca prin initiativa noastra sa maturam piata de anumite firme de distributie. Este in primul rand o investitie in sanatatea noastra, in sanatatea oamenilor", ne-a declarat Ileana Niculescu, directorul executiv al Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente(ADIM). "In domeniul medicamentelor o importanta deosebita trebuie acordata stocarii si transportului pastilelor, fiolelor, unguentelor. Spre exemplu, substantele dintr-un unguent, care este depozitat sau transportat in conditii necorespunzatoare, isi pot pierde o parte din calitati in momentul desfacerii tubului sau cutiei. Pe de alta parte, si Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o serie de reguli privind distributia medicamentelor", a precizat Niculescu.

In ceea ce priveste depozitarea si transportul medicamentelor, ADIM va propune ca fiecare firma de distributie sa aiba un numar minim de masini frigorifice, "astfel incat onorarea unor comenzi urgente sa se faca intr-un timp cat mai scurt. Daca o firma are o singura masina frigorifica, aflata in Bucuresti, nu poate onora in timp util, spre exemplu, comenzi venite de la spitalele sau farmaciile din diverse colturi ale tarii.
Totodata, trebuie stabilit clar ce medicamente pot fi transportate cu alte tipuri de masini care nu dispun de sisteme frigorifice. In acelasi timp, depozitele firmelor trebuie sa aiba sistem de securitate. Acest lucru se impune mai ales in cazul firmelor de distributie a medicamentelor psihotrope si a analgezicelor", a adaugat directorul executiv al ADIM.

Calculatoare pentru monitorizarea temperaturii de depozitare

Referitor la depozitare, reprezentantii ADIM propun ca, in fiecare depozit, sa existe camere frigorifice si calculatoare care sa monitorizeze permanent temperatura de depozitare. "Astfel nici o firma nu se va mai lasa pe tanjeala. Nu va mai putea spune: Astazi reglez temperatura de depozitare la atatea grade, dupa care o reglez la alte grade, caci nimeni nu are, la un posibil control, cum sa afle care este temperatura de depozitare din fiecare zi.

In momentul introducerii sistemului de monitorizare prin intermediul calculatorului, se va sti exact care este temperatura de depozitare din fiecare zi. La un posibil control, se descarca datele de pe calculator si se va observa exact care sunt temperaturile de depozitare", a explicat Ileana Niculescu.

Aceasta a precizat faptul ca depozitele firmelor distribuitoare de medicamente sunt autorizate de Ministerul Sanatatii (MS), iar controalele privind conditiile de depozitare si transport ale medicamentelor se pot efectua doar de Directia Farmaceutica a MS.

Potrivit datelor furnizate, la sfarsitul anului trecut de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, "piata medicamentelor a atins , pe parcursul anului 2005, circa 5 miliarde RON, fiind in crestere cu aproape 18 la suta fata de anul 2004. Tot in 2005 s-au vandut medicamente cu reteta in valoare de circa 2,7 miliarde RON, iar fara reteta - in valoare de circa 717 milioane RON. Restul reprezinta valoarea medicamentelor vandute spitalelor".

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri