Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati este dispus sa plateasca 200 lei/MWh pentru a cumpara de pe piata OPCOM energia necesara pentru doi ani, pret cu 53% mai mare fata de nivelul la care a achizitionat anul trecut de la Hidroelectrica, informeaza Mediafax.
Compania a plasat pe OPCOM o cerere de oferta pentru 21 martie, prin care vrea sa cumpere 3,15 milioane MWh (aproximativ 5% din consumul national), la pretul de 200 lei pe MWh, potrivit datelor bursei de energie.

La pretul propus de companie, energia cumparata ar costa aproximativ 630 milioane de lei (144,4 milioane de euro).

Preturile practicate la contractele bilaterale cu energie incheiate in acest an pe OPCOM au variat de la 204 lei la 250 lei/MWh.

In luna decembrie a anului 2010, combintul si-a asigurat energia pentru 2011 printr-un contract incheiat cu Hidroelectrica pe bursa OPCOM.

La acea data, ArcelorMittal Galati a platit 130 lei/MWh, respectiv 53,2 milioane de euro pentru intreaga cantitate de energie. Hidroelectrica a ales sa vanda energia catre ArcelorMittal chiar daca primise alte doua oferte la preturi mai mari.

In 2009, ArcelorMittal Galati si-a asigurat necesarul de energie pentru 2010 intr-un mod similar.

ArcelorMittal Galati este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din Romania.

Contractul incheiat in 2010 de combinatul siderurgic cu Hidroelectrica a intrat in atentia
Comisiei Europene, pentru ca pretul s-a plasat sub valorile practicate in piata.

In urma cu o saptamana, conducerea ArcelorMittal Galati a contactat Nuclearelectrica pentru a cumpara energie la pret redus, insa compania de stat a transmis ca nu dispune de suficienta electricitate pentru acoperirea cererii combinatului siderurgic.

Reprezentantii Ministerului Economiei, actionarul majoritar al Nuclearelectrica, au afirmat ca "orice decizie privind incheierea unui contract nu va putea fi luata decat daca apare un disponibil de energie" (la Nuclearelectrica - n.r).
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri