3 Octombrie 2011

Atentie la finante, telecom si consum! Cum sa NU pierdem alti investitori de talia Nokia



Guvernul ar trebui sa fie atent la companiile din productie, cele din zona financiar-bancara, telecom si chiar si consum pentru a nu se repeta un lucru similar cu plecarea finlandezilor de la Nokia de la Jucu, au afirmat mai multi consultanti pentru Wall-Street.ro. Acestia recomanda Guvernului sa ia masuri care sa duca la predictibilitate economica, dezvoltarea infrastructurii si atragerea de investitori in sectoare in care Romania este competitiva.

“Masurile care ar trebui luate sunt legate de predictibilitate, infrastructura, restructurarea aparatului de stat si un dialog continuu cu investitorii. La noi nu se comunica cu investitorii, cei din Guvern nu stiu care sunt problemele acestora. De aceea s-a si intamplat ca acestia sa afle cu 12 ore inainte ca Nokia sa anute ca vor sa plece. Mi se pare o mare rusine, foarte mare. Ar fi trebuit macar sa simta ca acolo se intampla ceva. Cu o zi sau doua inainte bineinteles ca nu mai aveau ce sa faca. Dar daca ar fi fost un dialog, poate doar s-ar fi redus activitatea si nu s-ar fi inchis. Dar daca te trezesti intr-o lume paralela, ce mai poti face?”, afirma Doru Lionachescu (foto sus), partener in cadrul casei de investitii Capital Partners.

Nokia, al doilea exportator al tarii in 2010, a anuntat saptamana trecuta ca va renunta la fabrica deschisa la Jucu in 2008 pentru a se orienta catre Asia, acolo unde exista forta de munca mai ieftina si se cumpara telefoane cu functii de baza, precum cele fabricate la Jucu. Cu afaceri de 1,6 miliarde de euro in 2010, cel mai mare producator de telefoane mobile la nivel mondial, a insemnat anul trecut 30% din Produsul Intern Brut (PIB Clujului, 1,3% din PIB-ul national si 4% din exporturile Romaniei, potrivit unui raport al Target Capital.

Plecarea Nokia din Romania ar putea avea un impact de pana la 1% in PIB de anul viitor, potrivit economistului sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc.

Insa cele mai importante efecte le vor simti cei peste 3.000 de angajati ai fabricii care vor fi nevoiti sa plece acasa la finalul anului, cand fabrica se va inchide. Nokia are in jur de 2.200 de angajati permanenti si sute de salariati temporari recrutati prin companii de leasing de personal.

Lionachescu adauga ca cei din mediul politic ar trebui sa fie atenti la companiile din domeniul financiar-bancar, telecomunicatii si chiar consum pentru a nu intampina si in aceste domenii situatii similare precum cea de saptamana trecuta.

“Exista un pericol foarte mare ca banci mari sa plece din Romania. Pe de alta parte, ar trebui sa fie atenti la sectoarele in care exista o tendinta de consolidare la nivel global, iar un astfel de domeniul este cel al telecomunicatiilor. In acest sector miscarile se intampla foarte rapid, marjele de profit scad si putem ajunge in situatia in care lideri in domeniu sa spuna ca Romania este o piata prea mica ca sa mai merite efortul”, afirma managerul.

El adauga ca un alt segment la care ar trebui sa fim atenti este cel al consumului, pentru ca pot exista investitori care au venit in Romania asteptandu-se la un anumit nivel al consumului, iar acum ar putea fi dezamagiti de rezultate.

(foto dreapta) , partener Tax Advisory&Compliance Services in cadrul companiei de consultanta Ernst&Young .

El mai spune ca unul dintre domeniile in care Guvernul ar trebui sa fie atent este cel al productiei.



Citeste si