Pe langa statul roman, privatizarile din sectorul energetic se dovedesc a fi o buna afacere si pentru sindicalistii din domeniu, cat si pentru banci. Acestea se pregatesc, in perioada imediat urmatoare, sa acorde credite de sute de milioane de euro catre asociatiile salariatilor, care au dreptul, potrivit legii, de a achizitiona pana la 10% din actiunile companiilor in care lucreaza. Negocierile dintre reprezentantii salariatilor acestor intreprinderi si mai multe banci au inceput deja, iar anuntarea primelor rezultate este o chestiune de zile.Angajatii Electrica si pensionarii care au avut ultimul loc de munca la aceasta societate pot cumpara actiuni la filialele privatizate cu investitori strategici in limita a 10% din capitalul social, pretul fiind cel platit de actionarii majoritari. Sindicalistii din domeniul distributiei de electricitate nu au stat cu mainile-n san si au inceput sa negocieze cu bancile pentru a contracta credite.

"Suntem in negocieri cu mai multe banci, deoarece cei mai multi salariati nu-si permit sa plateasca cu banii jos actiunile ce le revin, a caror contravaloare depaseste 100 milioane de lei", ne-a declarat Gheorghe Capatana, vicepresedintele Federatiei Energia Mileniului III. Liderul sindical a precizat ca imprumuturile vor fi contractate individual, de fiecare salariat, iar asociatia salariatilor se va constitui in girant.

La randul lui, presedintele celeilalte federatii sindicale din domeniu, Univers, Aurelian Vancea, spune ca si ei au initiat discutii cu mai multe banci. "La sfarsitul acestei luni ne decidem ce banca vom alege", puncteaza presedintele Asociatiei Salariatilor Univers, Angheluta Zaharia. Dupa mai multe tatonari, sindicalistii s-au fixat asupra a doua banci pentru a negocia obtinerea imprumuturilor - BCR si Raiffeisen. In 2003, asociatia a declansat actiunea de subscriere de fonduri pentru achizitionarea actiunilor, suma minima subscrisa fiind de un milion de lei. Grupul italian Enel a semnat anul trecut contractul pentru preluarea filialelor Electrica Banat si Electrica pentru 111,8 milioane euro, iar Electrica Moldova si Electrica Oltenia urmeaza sa fie vandute catre firma germana E.ON si, respectiv, cea ceha CEZ.

Liviu Luca nu are probleme cu banii

Si la Petrom lucrurile se misca repede. In cazul societatii petroliere, la care actionar majoritar este OMV, angajatii au dreptul sa achizitioneze maximum 8% din capitalul social. Aici, sindicalistii au avantajul ca detin 16,33% din capitalul social al Bancii Romexterra. Cu toate acestea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere si Independente Petrom, Liviu Luca, spune ca au fost initiate negocieri si cu alte banci. "In cateva luni ne vom decide.
Este vorba de o suma mare, de 250 milioane de euro, pe care nu stim daca o vom imprumuta integral de la Romexterra", ne-a declarat Luca, care nu a exclus posibilitatea ca imprumutul sa fie luat de la mai multe banci. Avand in vedere suma mare necesara achizitionarii actiunilor, ministrul Economiei, Codrut Seres, crede insa ca sindicalistii nu vor putea cumpara din prima pachetul de opt la suta. Contractul de privatizare a companiei Petrom a fost semnat la sfarsittul lunii iulie a anului trecut, OMV achitand in total pentru aceasta tranzactie 1,49 miliarde euro.

La Distrigaz actiunile se iau in transe

Angajatii Distrigaz Nord si Sud au convenit ca in acest an sa cumpere numai 2% din totalul de 10% la care au dreptul, spune Catalin Mosoiu, vicepresedinte al Federatiei Gaz Romania. Totodata, s-a convenit cu autoritatile ca si cei 10.000 de angajati ai Transgaz si Romgaz sa aiba dreptul de a subscrie pentru actiunile Distrigaz. In varianta cumpararii, anul acesta, a numai 2% din actiuni, fiecare angajat va trebui sa achite doar 500 de euro. In consecinta, nu se mai pune, pentru moment, problema contractarii unui imprumut bancar.

In luna octombrie a anului trecut, Gaz de France si E.ON au semnat cu autoritatile romane contractele de privatizare a Distrigaz Sud si, respectiv, Distrigaz Nord. Societatea franceza s-a angajat sa plateasca in total 310 milioane euro, iar E.ON 304 milioane euro.

Experienta maghiara si poloneza

Posibilitatea legala ca angajatii companiilor petroliere si de utilitati sa intre in posesia unor pachete de actiuni la acestea nu reprezinta o inventie romaneasca.

Ba, mai mult, in alte tari angajatii au putut sa cumpere pachete mai mari, iar unele procente le-au fost atribuite cu titlu gratuit. Bunaoara, in Ungaria, salariatii din sectorul electricitatii au primit 8% din actiuni gratuit, iar un alt procent a putut fi cumparat, dupa cum spune Angheluta Zaharia. Un pachet gratuit de actiuni au primit si angajatii companiei poloneze de distributie a electricitatii. In ceea ce priveste sectorul petrolier, slovacii au avut dreptul sa cumpere pana la 28%, iar angajatii companiei ungare MOL au putut sa achizitioneze un procent de pana la 10%, potrivit lui Liviu Luca.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri