Intr-o saptamana neagra pentru piata fortei de munca, numeroase companii ce acopera aproape toate domeniile de activitate au anuntat ca renunta la aproape 100.000 de angajati, titreaza cnnmoney.com.
Stirea privind disponibilizarile a aparut luni, cand mai multe companii de talie mare din S.U.A au concediat mai mult de 70.000 de persoane.

“Situatia nu este deloc imbucuratoare”, a comentat pentru CNN Money David Wyss, economist la Standard & Poor's. Acesta crede ca luna ianuarie este una dintre cele mai nefaste din ultima perioada pentru ca majoritatea companiilor vor sa includa reducerile de personal in declaratia de impunere.

Pfizer, cel mai mare producator de medicamente in termeni de vanzari, si Caterpillar, o companie din industria de prelucrare, au declarat ca urmeaza sa disponibilizeze cate 20.000 de angajati fiecare. Pana in acest moment, companiile americane au anuntat cele mai mari reduceri de la inceputul crizei
financiare, conform CNN Money.

Pfizer a declarat ca restructurarea si reducerea costurilor vor avea loc atat inainte, cat si dupa fuziunea cu Wyeth, programata pentru acest an. Directorul executiv al Caterpillar, Jim Owens, in ultimul raport trimestrial, da vina pe: deteriorarea rapida a situatiei financiare”. Mai mult, in urma cu o saptamana acesta a adaugat pe lista disponibilizatilor inca 2.100 de persoane, ridicand cifra totala la 22.000 de concediati.

Si compania Boeing a anuntat reduceri de personal in ultima saptamana. Compania cu sediul central in Chiccago a scris pe fisa disponibilizatilor cifra de 10.000, incluzand 4.500 de desfiintari de posturi anuntate anterior. Compania da vina pentru reducerea posturilor pe scaderea abrupta a cererilor de avioane.

Chico's, o compaie din domeniul textilelor, a anuntat 180 de desfiintari de pozitii. Industria de retail a fost serios afectata in cursul ultimelor luni prin scaderea cererilor consumatorilor, mai ales cand o mare parte din acestia sunt deja someri.

Economia americana a pierdut 2,6 milioane de locuri de munca numai in 2008, potrivit rapoartelor guvernamentale citate de CNN Money. Numarul include 21.137 de disponibilizari in masa, cea mai ridicata cifra din ultimii sapte ani. Intr-o concediere in masa, cel putin 50 de angajati sunt anuntati deodata.

Previziunile referitoare la piata fortei de munca nu sunt incurajatoare, The Confederance Board anuntand un numar de aproape 2 milioane de noi disponibilizati in 2009.

“Aceste anunturi vor aparea din ce in ce mai des. Avem toate motivele sa credem ca disponibilizarile vor atinge cote alarmante in februarie si in martie”, a precizat John Lonski, economist la Moody's.
Exista insa si specialisti care cred ca trendul concedierilor se va termina in curand.” Cand criza este atat de severa, atunci aceasta va fi scurta”, a precizat pentru CNN Money Robert Brusca, economist pentru Fact and Opinion Economies.

In timp ce opiniile privind severitatea situatiei concedierilor sunt contradictorii, nici un specialist nu prevede o crestere a numarului de angajari in 2009.

“Plata si investitia in salariati atinge de obicei 75% din costurile unei companii, iar in urmatoarea perioada nu se anunta imbunatatiri ale profiturilor comaniilor”, a precizat pentru CNN Money Rich Yamarone, cercetator in domeniul economic la Argus Research.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri