Angajatorii au obligaţia să asigure, în perioadele cu temperaturi extreme, o serie de măsuri minimale de protecţie a angajaţilor, conform prevederilor legale, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti, potrivit Agerpres.

Drepturile angajaților pe timp de caniculă

Astfel, în zilele caniculare, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, trebuie luate următoarele măsuri:

  • reducerea intensităţii şi a ritmului activităţilor fizice;
  • asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor este nevoie de asigurarea apei minerale adecvate (câte 2-4 litri/persoană/schimb), asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri.

Ce alte măsuri se mai pot lua pentru a feri angajații de caniculă

Reprezentanţii ITM Bucureşti menţionează că angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute de lege vor putea lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, măsuri precum:

  1. reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11:00 şi după ora 17:00);
  2. întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, în conformitate cu prevederile legale.

Măsurile din perioada cu temperaturi extreme se vor stabili dacă aceste valori se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

"Angajatorii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, precum şi ordonatorii de credite sau conducătorii instituţiilor finanţate din fonduri extrabugetare, după caz, vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată", notează instituţia.

Potrivit sursei citate, în vederea prevenirii unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să asigurare examenul medical la angajare şi controlul medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute.

În plus,va fi nevoie de asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, precum şi trecerea, după posibilităţi, în alte posturi sau reducerea programului de lucru pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Ordonanța de Urgență nr. 99 din 29 iunie 2000 este cea care include măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. Termenul „temperaturi extreme” include valori care depășesc 37 de grade Celsius sau cele care sunt corelate cu condiţii de umiditate mare. Aceste temperaturi sunt monitorizate și certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie și sunt transmise către centrele regionale ale acestuia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri