Angajații așteaptă zilele libere ca pe pâinea caldă, dacă e să ne luăm după celebra sintagmă, intrată deja de mult timp în mentalul nostru colectiv. Deși, de regulă, zilele libere sunt asociate cu bugetarii, Codul Muncii arată clar că zilele libere de la stat pot fi luate de toți angajații. Iată, așadar, ce zile libere vom avea în perioada următoare, potrivit calendarului cu Sărbătorile Legale din 2024.

Câte zile libere mai avem până la final de an

În 2024, angajații din România beneficiază de 18 zile libere de la stat, zile în care sunt consemnate în calendar diferite sărbători religioase. Din păcate 7 dintre ele pică (sau au picat) în weekend, însă ne rămân, totuși și multe care cad în timpul săptămânii. Așadar, după cele două zile libere de Rusalii, pe care le-am avut în weekend, urmează altele noi.

Zile libere augustSursa foto: Shutterstock

Luna iulie nu ne rezervă, din nefericire, nicio zi liberă de la stat, însă august ne „binecuvântează” cu două noi zile libere de la stat, după cum urmează:

  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi)
  • 16 august – vineri

Ce zile libere de la stat avem în anotimpul rece

În anotimpurile de toamnă și iarnă mai beneficiem de patru noi zile libere, una de Sfântul Andrei, una cu ocazia Zilei Naționale și celelalte două cu prilejul Crăciunului, când sărbătorim Nașterea Mântuitorului Nostru Iisus Hristos.

  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
  • 1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)
  • 25 decembrie – Crăciunul (miercuri)
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)

Ce se întâmplă la locurile de muncă unde nu se pot lua zile libere

Codul Muncii are prevederi clare pentru angajații care lucrează în locuri în care timpul de muncă prestat nu permite acordarea de zi liberă, fix atunci când pică respectiva sărbătoare. Legea stipulează că în eventualitatea în care un angajat nu își poate lua ziua liberă de la stat, angajatorul are obligația să îi acorde acestuia o altă zi liberă, în următoarele 30 de zile lucrătoare. Dacă nu se pot asigura zile libere, angajații vor beneficia de un spor la salariu.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri