În vreme ce trendul global de a lucra patru zile pe săptămână ia tot mai mult amploare, iar țări inclusiv din Europa au testat cu succes acest model, există și state care dau înapoi. Grecia a mai adăugat o zi în plus la săptămâna de lucru și a transformat-o într-una cu șase zile lucrătoare, despre care Elena Anghel, specialist HR spune că „oferă posibilitatea de a fi workaholic legal”.

În Grecia, angajații din privat vor putea lucra șase zile pe săptămână

După ce a depășit alte țări europene în ceea ce privește creșterea economică, Grecia, țară aflată cândva în centrul celei mai grave crize financiare a continentului, a ieșit din nou din tendințe. Guvernul din Atena a introdus o săptămână de lucru de 48 de ore. Măsura, calificată drept „barbară” de către sindicate, a intrat în vigoare de la 1 iulie.

Guvernul premierului Kyriakos Mitsotakis spune că inițiativa este necesară din cauza unui pericol dublu care „pândește” țara: o populație în scădere și un deficit acut de muncitori calificați. Înainte de a anunța această modificare legislativă (parte dintr-un set mai larg de legi adoptate anul trecut), Mitsotakis a descris schimbarea demografică proiectată drept o „bombă cu ceas”. Într-un exod fără precedent, se estimează că aproximativ 500.000 de greci, în mare parte tineri educați, au emigrat de la izbucnirea crizei datoriilor izbucnită la sfârșitul anului 2009, scrie The Guardian.

Scopul acestei legislații este favorabil angajaților pentru că se orientează către creștere și aduce Grecia în linie cu restul statelor europene.

Kyriakos Mitsotakis, premier Grecia

Săptămâna de lucru de șase zile, spun oficialii, se va aplica numai companiilor private care oferă servicii non-stop. În cadrul săptămânii de lucru prelungite, personalul din fabrici și din alte unități de producție va avea opțiunea de a lucra două ore suplimentare pe zi sau o tură suplimentară de opt ore, fiind recompensat cu un bonus de 40% adăugat la salariul zilnic. Introducerea acestui cadru legislativ are drept scop să rezolve și problema angajaților care nu sunt plătiți pentru orele suplimentare sau care sunt plătiți la „negru” sau la „gri”, un fenomen larg răspândit în Grecia.

„Avem pentru prima dată o țară din UE care recunoaște că, în practică, angajații din turism și nu numai, prestează ore suplimentare și ore în zilele de repaus săptămânal neplătite corespunzător, denumite „la gri”. Deși, pusă la zid de mulți specialiști, Grecia oferă în premieră cadrul legal pentru angajați și angajatori de a mări norma de lucru săptămânală, dacă se dorește și există disponibilitatea pentru a lucra suplimentar din partea angajatului, fără a fi obligatoriu programul de lucru de 6 zile pe săptămână. Este reglementată și modalitatea de plată și numărul maxim de ore ce pot fi prestate legal”, a declarat Elena Anghel, specialist în resurse umane pentru wall-street.ro.

În practica din România, expertul HR spune că s-a lovit de angajați care doreau să se implice în programe mai mari de lucru pentru a presta ore suplimentare peste norma actuală legală. „I-am refuzat pentru că în România, numărul de ore de muncă este limitat alături de obligativitatea unui repaus săptămânal de 48 de ore consecutive”, a mai precizat Elena Anghel.

Totodată, paradoxal, tot legislația românească oferă posibilitatea unui angajat să poată avea mai multe contracte individuale de muncă part-time, dar acest acord poate aduce perturbări în ceea ce privește perioadele de odihnă ale angajatului. Practic, spune Elena Anghel, există o contradicție aici legată de recuperarea fizică și psihică a angajatului pentru că ajunge să lucreze mult limita admisă.

Un angajat poate avea trei angajatori, unul cu normă de muncă de opt ore și alți doi cu part-time ceea ce-i dă posibilitatea să lucreze cu mult peste 8 ore pe zi, fără a beneficia de sporul de ore suplimentare, dacă ar fi prestat același număr de ore la un singur angajator. Grecia oferă acesta posibilitate de la 1 iulie. Pe de altă parte, studiile au demonstrat că repausul de 48 de ore săptămânal este o măsură de sănătate și securitate a muncii pentru evitarea bolilor profesionale pe termen mediu și lung și a accidentelor de muncă individuale sau colective.

Elena Anghel, specialist HR (foto)

Elena Anghel, specialist HR

Ce critici sunt aduse săptămânii de lucru de șase zile

Introducerea săptămânii de lucru de șase zile nu a fost, însă, privită cu ochi buni de toți cetățenii din Grecia. Într-o țară cu aproape nicio tradiție în ceea ce privește inspecțiile și controalele la locul de muncă, sunt numeroși critici care susțin că reforma erodează protecțiile legale și reprezintă un pas înapoi pentru drepturile angajaților, „stabilite în numele flexibilității” muncii.

„Pentru cei care optează și aderă la un program de lucru suplimentar permanent, sunt studii ce dovedesc că generează îmbolnăvire profesională, calitatea serviciului scade, la fel și productivitatea muncii. Impactul este mult mai profund la nivel de societate, familie, relații interumane. În era în care wellbeing și îmbinarea vieții personale cu cea profesională este la modă în retenția angajaților, Grecia oferă posibilitatea de a fi workaholic legal, pe care eu ca specialist în resurse umane nu o încurajez și nu o susțin”, a mai precizat Elena Anghel, care atrage atenția că în multe meserii, cum este și cea a șoferilor profesioniști sau a macaragiilor, timpul de odihnă este esențial pentru a nu genera accidente de muncă.

Interesant este că, potrivit datelor de la Eurostat, cel mai mare număr de ore lucrate într-o săptămână s-a înregistrat în Grecia (39,8 ore), România (39,5 ore), Polonia (39,3 ore) şi Bulgaria (39 ore). Statisticile au arătat, de asemenea, că sunt plătiți mult mai puțin.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri