Salariul minim brut, garantat în plată a crescut oficial de la 1 iulie, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei brut (o creștere de 12,2%). Deși, în mod obișnuit, salariul minim crește doar o dată pe an, de la 1 ianuarie, 2024 a venit, așadar cu o a doua majorare. Iată de ce s-a luat această decizie și ce implicații are creșterea pentru angajați și angajatori.

Salariul minim pe economie a crescut în România, de la 1 iulie. Cu cât rămâne angajatul „în mână” după majorare

Salariul minim a mai cunoscut o a doua creștere în acest an, ajungând la 3.700 de lei brut, cu precizarea că din acea sumă, 300 de lei nu sunt taxați. Cei mai mulți angajați plătiți cu salariul minim vor să fie, câți bani le rămân concret, la final de lună pentru a ști cum să-și procure cele necesare și să-și plătească dările. Așadar, un angajat care este plătit cu salariul minim pe economie va primi „în mână” (net) un salariu lunar de 2.363 lei.

De ce se mărește salariul minim. Ce efecte are, concret, creșterea salariului minim la 3.700 lei brutSursa foto: Pexels

Practic, un român plătit cu salariul minim simte o creștere în buzunar de 284 de lei, începând cu 1 iulie 2024. În ceea ce privește salariul minim pe oră, tariful pentru acest tip de muncă a ajuns la 22,024 de lei/oră, pentru un program normal de lucru, ce cuprinde, în medie, 168 ore pe lună.

Decizia de creștere a salariul minim a fost adoptată în data de 6 iunie 2024 prin Hotărârea de Guvern 598/2024 și se referă la majorarea salariului de bază minim brut pe țară, fără indemnizații, sporuri și alte adaosuri. Măsura a fost completată, în data de 7 iunie 2024, cu Ordonanța de Urgență a Guvernului 59/2024, care prevede creșterea de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună a sumei din salariul lunar pentru care nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Pentru a beneficia de această sumă neimpozabilă, legislaţia actuală prevede ca venitul brut realizat din salarii şi beneficii asimilate salariilor să nu depăşească pragul de 4.000 de lei.

Așadar, angajații care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege vor beneficia în continuare, până la finalul anului 2024 (scutirea fiind valabilă doar pe parcursul anului în curs) de această facilitate fiscală.

Ce se mai schimă odată cu creșterea salariului minim brut garantat pe țară

Pentru angajați:

Odată cu creșterea salariului minim brut pe țară, se modifică și valoarea deducerii de bază care este aplicată salariaților la locul de muncă unde au declarată funcția de bază, în limita unui venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Astfel, valoarea maximă ce poate fi dedusă din salariul net lunar crește de la 660 de lei la 740 de lei, fără a lua în considerare numărul de persoane aflate în întreținere. În cazul în care un salariat are una sau mai multe persoane în întreținere, deducerea personală de bază crește în funcție de numărul acestora, putând ajunge la maximum 1.665 de lei în cazul salariaților cu patru sau mai multe persoane aflate în întreținere, arată specialiștii din dreptul muncii de la Deloitte.

Crește plafonul cu privire la indemnizația de concediu medical - pentru că baza de calcul a indemnizațiilor de concediu medical este limitată la 12 salarii minime brute pe țară lunar, prin majorarea salariului minim pe economie se va mări, implicit, și plafonul prevăzut de lege în acest sens. Ce înseamnă acest lucru? Salariații pot primi o indemnizație de concediu medical de până la 44.400 de lei lunar (brut), în creștere de la 39.600 de lei lunar, cât era plafonul anterior.

Pentru angajatori:

Potrivit legii actuale, companiile sunt obligate să plătească pentru angajații lor contribuții sociale obligatorii (CAS și CASS) la nivelul unui salariu minim brut pe țară. Acest lucru se realizează pentru toți angajații care încasează, în decurs de o lună, venituri sub salariul minim brut. Așadar, majorarea acestuia la 3.700 de lei pe lună implică automat și creșterea bazei de calcul pentru aceste contribuții sociale obligatorii.

Practic, angajatorii vor avea costurile operaționale mai mari, în special cei cu un număr ridicat de angajați încadrați cu salarii sub minimul pe economie și cu timp parțial de lucru, deoarece vor fi nevoiți să aloce fonduri suplimentare pentru plata diferenței de contribuții sociale generate de majorarea salariului minim brut garantat în plată la nivel național.

Cartel ALFA: Veniturile angajaţilor plătiţi cu salariul minim vor scădea, în loc să crească

Confederaţia Naţională Sindicala Cartel ALFA atrage atenţia Guvernului că există o necorelare privind aceste majorări şi menţinerea în legislaţie a pragului de 4.000 de lei care condiţionează deductibilitatea fiscală a taxelor şi contribuţiilor sociale.

Măsura luată prin Ordonanţă de Urgenţă 59/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum şi majorarea la 300 de lei/lună a sumei neimpozabile şi care nu se cuprinde în baza lunară de calcul a impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale obligatorii reprezintă cu adevărat un ajutor necesar, deşi perturbă motivarea în salariile brute de până la 4.200 de lei (care vor avea pe net mai puţin decât cei de la salariul minim).

sindicaliști Cartel Alfa

Câți români sunt plătiți cu salariul minim în România

Aproximativ 760.000 de angajați români sunt plătiți cu salariul minim brut garantat pe țară, o cifră care reprezintă circa 14% din numărul total de salariați activi din piața locală a muncii. De creșterea salariului minim de la 1 iulie se beneficiază în jur de 1,87 de milioane de angajați din România. Atenție, însă, angajații din industria alimentară și din agricultură nu beneficiază de creșterea salariului minim. Pentru aceste două domenii de activitate se aplică un regim preferențial de taxare, arată datele de la Ministerul Muncii.

În 2023, România a avut 6,7 milioane de contracte de muncă încheiate, cu aproape 100.000 mai multe decât în anul anterior.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri