Retenția continuă să rămână o provocare pentru angajatorii din toate domeniile, motiv pentru care angajații trebuie recompensați pentru a se simți motivați la locul lor de muncă. Voucherele de vacanță constituie o sumă de bani prin care se pot deconta cheltuielile cu cazarea, dar și cu masa și sunt unele dintre cele mai dorite beneficii extrasalariale, mai ales pe timpul verii. Iată cum se acordă voucherele de vacanță în 2024 și care sunt angajații care pot beneficia de ele atunci când vor să-și ia zile libere.

Vouchere vacanță 2024: Ce sumă primesc angajații de la stat

Voucherele de vacanță se acordă în continuare pentru angajații care lucrează în instituțiile de stat, cu toate că și mulți angajatori din mediul privat acordă aceste tipuri de beneficii. Măsura acordării de vouchere de vacanță va fi menținută, cel puțin deocamdată, până în 2026, pentru românii care vor să-și facă vacanța în România.

vouchere de vacanta 2024Sursa foto: Agerpres

Totuși, la finalul anului 2023 au intrat în vigoare noi modificări privind acordarea de vouchere de vacanță pentru 2024. Conform Legii 296/2023, statul român acordă, începând cu 1 ianuarie 2024, vouchere în valoare de 1.600 de lei, adică în creștere cu 150 de lei comparativ cu anul anterior. Această sumă se acordă în fiecare an (până la final de decembrie 2026), unui angajat care nu are venituri salariale mai mari de 8.000 de lei pe lună (inclusiv). Statul a restrâns, practic, numărul bugetarilor care beneficiază de aceste vouchere de vacanță începând cu 2024.

Totodată, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 131 din 17 decembrie 2021, „în perioada 2022-2026, pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita a 1.450 de lei anual pentru un salariat”.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) estima, de altfel, că dacă acestea ar fi eliminate, turismul românesc ar înregistra o scădere cu 35% - 50% a încasărilor și spunea despre acestea că sunt „cel mai important motor de promovare a destinațiilor turistice din România”.

Vouchere vacanță 2024: Cum se acordă angajaților de la privat

Când spunem vouchere de vacanță ne gândim prima dată la bugetarii și angajații care lucrează în instituțiile publice. Totuși, aceste tipuri de beneficii se pot acorda și angajaților din mediul privat, conform OUG nr. 8/2009, în vigoare de la 24 februarie 2009 până la 31 decembrie 2026 (abrogată și înlocuită prin Legea 165/2018). Atenție, aceste vouchere de vacanță se acordă doar pentru cei care își rezervă nopți de cazare la unitățile turistice de pe teritoriul României.

Specialiștii de la compania de consultanță și audit PwC au oferit mai multe detalii despre modul în care voucherele de vacanță se acordă în mediul privat și care sunt tratamentele fiscale la care se supun. De la începutul acestui an, voucherele de vacanță sunt supuse unui nou regim, deși păstrează un avantaj fiscal ca urmare a netaxării contribuției la pensie.

Voucherele de vacanță nu sunt incluse în categoria beneficiilor pentru care se aplică plafonul de 33%, dar avantajul la acordarea acestui beneficiu este plafonul anual de maximum șase salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal. Recomandăm angajatorilor să acorde o atenție suplimentară la încadrarea în plafon.

PwC România

Contravaloarea serviciilor turistice este scutită de taxe salariale, impozit pe venit și contribuții sociale, însă doar în limita unui salariu mediu brut pe an, de 7.567 de lei. Important de precizat este că serviciile turistice se încadrează și în plafonul anual de 33%.

Angajatorii au obligația să stabilească ordinea de prioritate în acordarea beneficiilor. În situația în care acestea depășesc acel plafon de 33%, veniturile se consideră venituri de natură salarială și sunt automat supuse impozitării și taxării cu contribuțiile sociale. Suplimentar, ar trebui avută în vedere documentarea sau taxarea - acordarea acestei categorii de beneficii trebuie menționată fie în regulamentul intern, fie în contractele individuale de muncă, mai arată experții de la firma de consultanță și audit.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri