Salariul minim brut este, în prezent de 3.300 de lei și va crește, de la 1 iulie 2024 la valoarea de 3.700 de lei. Însă, tot în această perioadă, România trece oficial la salariul minim european, prin care se asigură transpunerea în legislația națională a unei directive UE și se bifează, totodată și obligația respectării unui jalon din PNRR. Iată cum arată metoda de calcul pentru acesta.

Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Proiectul de lege urmează să fie supus adoptării de către Parlamentul României în regim de urgență.

Salariul minim european – ce este și cum se calculează

Prin salariu minim european se înțelege un salariu minim adecvat stabilit pentru angajații unei țări, despre care UE arată că este menit să îmbunătățească condițiile de muncă și de trai ale cetățenilor. Aceste aspecte sunt prevăzute în Directiva UE 2022/2041 din 19 octombrie 2022, a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Deși salariul minim european este oficial adoptat, acesta ar putea intra în vigoare mult mai târziu, chiar și începând cu ianuarie 2025, potrivit estimărilo din piață.

Directiva UE 2022/2041 se va aplica tuturor categoriilor de angajați, indiferent dacă aceștia își desfășoară activitatea în baza unui raport de muncă, raport de muncă cu caracter special (contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportivă etc.) sau raport de serviciu. Proiectul de act normativ mai prevede adoptarea unui plan de acțiune pentru promovarea negocierilor colective, pentru creșterea accesului salariaților la drepturi salariale negociate colectiv și la o acoperire a protecției prin contracte colective de muncă sau acorduri colective de muncă.

Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual în funcție de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea muncii la nivel național. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele și patronatele.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale

Salariul minim european va fi compus din circa 50 din salariul mediu brut, ceea ce ar face ca acesta să ajungă la 3.800-4.200 de lei.

Salariul minim european – formulă de calcul pentru România

Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene. Salariul minim european este prevăzut, de asemenea, și în Planul Național de Redresare și Reziliență, Jalonul 392, potrivit căruia salariul minim brut pe țară garantat în plată se va stabili în baza unui mecanism obiectiv bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali.

Criteriile de stabilire a salariului minim european sunt următoarele:

  • Puterea de cumpărare
  • Salariul mediu brut
  • Productivitatea muncii
  • Negocierea în Consiliul Național Tripartit (guvern, sindicate, patronate)

În România lucrează aproximativ 5,7 milioane de angajați, dintre care 1,2 milioane sunt plătiți cu salariul minim, o cifră în scădere comparativ cu 2023, când figurau 1,5 milioane de români cu o astfel de remunerație. Numărul mediu de contracte de muncă a fost, în 2023, de circa 6,7 milioane, în creștere cu 63,169 față de 2022, fiind cea mai mare creștere din ultimii cinci ani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri