Zilele libere sunt așteptate de fiecare angajat, indiferent că vorbim de cei de la stat sau de la privat. Românii sunt norocoși și asta pentru că țara noastră beneficiază de multe astfel de zile libere de la stat, alături de Spania care oferă cele mai multe zile libere pentru angajați. De Rusalii, românii vor avea parte de noi zile libere. Iată când pică acestea și când își pot face românii o nouă minivacanță.

Rusalii 2024. Ce semnifică această sărbătoare și când pică zilele libere

Rusaliile mai sunt cunoscute și ca Pogorârea Sfântului Duh sau Coborârea Sfântului Spirit și marchează momentul biblic al Pogorârii Duhului peste apostoli și înființarea Bisericii Creștine. Alături de Paște, Rusaliile se numără printre cele mai vechi sărbători creștine, acestea fiind ținute încă de pe vremea apostolilor. Și pentru că tot am amintit de Paște, Rusalii se sărbătoresc mereu la 50 de zile distanță de acesta, deci data se schimbă mereu.

În 2024, Rusaliile ortodoxe se sărbătoresc pe data de 23 și 24 iunie, adică în zilele de duminică și, respectiv, luni (când angajații vor beneficia de o zi liberă de la stat). Dacă ne raportăm la Rusaliile catolice, acestea au fost sărbătorite pe data de 19 mai, la 50 de zile de la Paștele Catolic, care anul acesta a picat pe data de 31 martie.

Câte zile libere mai avem până la final de an

În 2024, românii beneficiază de 18 zile libere de la stat, dintre care 7 pică (sau au picat), din păcate, în weekend – la fel cum pică, de altfel, și prima zi de Rusalii. Dar veștile nu sunt chiar atât de proaste și asta pentru 2024 este primul an în care și ziua de după Adormirea Maicii Domnului va fi oficial liberă. De regulă, ziua de 15 august este cea în care cei mai mulți români se îngrămădesc la mare, la ștranduri sau la piscine pentru a se răcori. Anul acesta, angajații beneficiază de o nouă minivacanță cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, dat fiind faptul că le pot uni cu weekendul.

  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi)
  • 16 august – vineri
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
  • 1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)
  • 25 decembrie – Crăciunul (miercuri)
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)

Zile libere 2024: Cine poate lua zilele libere de la stat

Deși li se spune deseori „zile libere de la stat”, acestea sunt acordate tuturor angajaților din România, indiferent dacă lucrează într-o instituție administrată de stat sau dacă firma este din sectorul privat. Este ilegal, ca angajator, să nu oferi oamenilor posibilitatea de a-și lua zilele libere, potrivit prevederilor din Codul Muncii. Acolo unde munca este de așa natură încât nu se pot da pe loc sau nu se pot da tuturor angajaților, legea spune negru pe alb că acestea se pot acorda în decursul următoarelor 30 de zile.

(1) Salariaților care lucrează în unitățile prevăzute la art. 140, precum și la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Codul Muncii - Art. 142. [compensarea muncii în zilele de sărbătoare]

Totodată, Codul Muncii mai arată că acolo unde angajatul nu își poate lua acea zi liberă de la stat fix atunci când pică respectiva sărbătoare și nici în următoarele 30 de zile, se va acorda un spor la salariu.

stipulează că în eventualitatea în care un angajat nu își poate lua ziua liberă de la stat, angajatorul are obligația să îi acorde acestuia o altă zi liberă, în următoarele 30 de zile lucrătoare. Dacă nu se pot asigura zile libere, angajații vor beneficia de un spor la salariu.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri