România s-a aflat în 2023 pe locul 1 la capitolul angajați implicați (engaged), la fel ca și în 2022, potrivit datelor furnizate de Gallup. Totuși, 35% dintre angajați acuză stări de de stres, de oboseală și de îngrijorare, iar toate aceste efecte duc, cu siguranță, la un grad mare de „disengagement”, adică de lipsă de implicare entuziastă în muncă. Cum arată situația de fapt? Mihai Zânt, executive coach, trainer și Partener cofondator în CareerShift.ro și Humanistic crede că muncim mult, dar nu suntem neapărat productivi și spune că în timp vom asista la schimbări în ceea ce privește implicarea angajaților.

„Implicarea angajaților din România este într-adevăr în topurile europene. Știm bine că românii muncesc mult. Dar asta nu înseamnă că și bine. Nu suntem productivi. Dacă ne uităm și pe statistici ne dăm seamă că suntem implicați, muncim mult, dar și cu mult `hei rup`, fără prea multă planificare cu multă incertitudine și mult consum în relațiile interpersonale. Toate acestea duc la niveluri de stres proporționale cu engagementul. Este posibil să vedem un rezultat care în timp să modifice și rezultatele engagementului”, explică specialistul.

Mihai Zânt a fost invitat special în cadrul conferinței ReSource by OLX Locuri de Muncă, eveniment în care OLX România a lansat cea de-a 8-a ediție a raportului „OLX - Indexul locurilor de muncă”, o cercetare ce analizează dinamica pieței muncii din ultimul an, pe baza datelor din platforma de anunțuri de angajare.

Mihai Zânt este Executive coach, Trainer și Partener cofondator în Career Shift.ro si Humanistic. Având o experiență de peste 10 ani în conducerea echipelor și a comunităților, și-a concentrat activitatea pentru a creea organizații care învață. Acum, el construiește experiențe de învățare pentru corporații utilizând sisteme de practică integrate cu focus pe #Self, #Leadership, #Future și #Skills. Este Business Mentor și coach în cadrul Entrepreneurship Academy, Startarium și Future Makers. De asemenea el este coach pentru programul de Executive MBA al ESCP Europe din Paris. A fost membru în boardul ICF (International Coaching Federation) si AVE (Asociația pentru Valori în Educație), un ONG care își propune să aducă sistemul de învățământ românesc în top 10 din UE până în 2035.

Relațiile de muncă și atmosfera de la job, uneori mai importante decât creșterile salariale

Retenția rămâne în continuare un subiect central pe care angajatorii ar trebui să se concentreze, indiferent de starea în care se află economia. Angajații au nevoie de un mediu de lucru plăcut, de flexibilitate din partea angajatorului în raport cu modalitatea de muncă și cu beneficiile alese. este important ca în 2024, un angajat să simtă că are libertate și sens în activitatea pe care o prestează și că beneficiază de o comunicare transparentă și onestă.

„Aș pune accentul pe mediul plăcut. Asta înseamnă o comunicare deschisă, transparentă și apreciere și recunoaștere pentru munca făcută. Elementele cheie ulterioare vin din libertate, sens și impact în muncă. Astfel, se vede clar, încă de la aplicare, o preferință pentru locurile de muncă remote sau hibride. Dacă angajatorii pot flexibiliza felul în care se muncește, concentrându-se pe rezultate și dând oportunități de creștere cu feedback constant, într-o atmosferă caldă și colegială, cred că retenția nu mai reprezintă o problemă”, a mai precizat Mihai Zânt.

Multe studii și sondaje arată că salariul rămâne principalul factor motivator la nivel profesional, fiind adesea primul care dictează inclusiv schimbarea locului de muncă, Mihai Zânt este de părere că și mediul de lucru influențează radical această decizie. Un angajat care nu are relații bune cu colegii și/sau cu managerul și care nu va ajunge să se simtă în siguranță la nivel psihologic, va fi mai predispus să plece de la respectivul job.

Se spune peste tot că un angajat nu părăsește compania, ci șeful. Și este adevărat, de cele mai multe ori. Șefii direcți au cel mai mare impact în deciziile de a rămâne sau a pleca. Dar în 2024 se pleacă și din motive sistemice, din lipsa unor rutine de echipă și din lipsă de companii care să faciliteze formarea relațiilor interumane. Relațiile bune de muncă contează. Acestea și atmosfera de lucru, siguranța psihologică și încrederea în colegi valorează, de multe ori, mai mult decât anumite creșteri salariale.

Mihai Zânt, executive coach, trainer și Partener cofondator în CareerShift.ro și Humanistic

Însă cum construiești o implicare activă și cum crești nivelul de motivare al angajaților în industrii precum HoReCa, cea textilă sau cea de fabricare a mobilei, domenii care, potrivit OLX Job Index, se află pe ultimele locuri la capitolul salarii în România? Mihai Zânt recomandă ca în aceste situații și nu numai, angajații să fie incluși în deciziile companiei, să poată contribui cu idei pentru dezvoltare și creștere, să lucreze într-un mediu echitabil și să aibă autonomie în alegerea beneficiilor.

Practic, angajații au nevoie de sens și au nevoie să vadă la ce contribuie prin munca lor și să le fie recunoscute continuu meritele, având permanent o imagine clară a viziunii și impactului efortului individual și colectiv, potrivit recomandărilor pe care le face Mihai Zânt. Totodată, managerii și directorii departamentelor de HR au responsabilitatea de a crea oportunități de creștere, fiind responsabili să aducă proiecte provocatoare și să ofere feedback transparent și direct asupra activităților.

„Importantă e și organizarea unui mediu de lucru prin care colegii să se cunoască, să lege relații și să poată veni cu idei și construi proiecte împreună”, a mai arătat Mihai Zânt.

Însă pentru ca timpul și implicarea angajaților să capete sens la finalul unei zile de muncă, liderii trebuie să fie „motorul” de motivare în organizații. Când aceștia din urmă nu sunt implicați, „atunci efectele de `disengagement` se multiplică și intrăm într-un cerc vicios”.

„Ceea ce a fost surprinzător pentru mine, în cercetarea pe care am făcut-o, a fost să văd statisticile care arătau că liderii sunt mai disengaged decât angajații: 70% vs 65 sau 68% în alte studii. Mai mult, doar 19% dintre directorii de resurse umane cred că liderii știu să acționeze pe feedbackul de engagement, potrivit studiului Gartner, iar 70% dintre lideri nu sunt antrenați să lucreze și să conducă într-un mediu de lucru hibrid”, a mai explicat specialistul în coaching.

Transparentizarea salariilor va pune la încercare engagementul angajaților

Parlamentul European a adoptat directiva care prevede o transparentizare a salariilor la nivelul Uniunii Europene, ceea ce presupune ca salariile să fie „la vedere” pentru românii care își caută un job, încă din anunțul de angajare. Liderii UE au venit pentru prima dată în 2021 cu propunerea ca managerii să fie transparenți și să publice suma pe care sunt dispuși să o ofere unui candidat care aplică pentru o poziție vacantă. Aceste noi reguli vor genera efecte și asupra gradului de implicare la nivelul muncii, mai ales în contextul în care atât liderii, cât și angajații evită conversațiile dificile, care de multe ori implică discuții despre bani.

„Directiva europeană de transparentizare va fi cu siguranță testul de maturitate al câmpului muncii din România. Nu mai este o surpriză pentru nimeni că suferim de `sindromul capra vecinului` și ne comparăm mai mult decât alte popoare. De asemenea, știm că atât angajații cât și liderii români evită conversațiile dificile. Cu siguranță engagementul angajaților va fi afectat în primă fază (...) Ne este simplu să judecăm că un coleg din aceeași echipă sau dintr-un alt departament muncește mai puțin și nu-și merită banii. Sperăm numai ca angajații și liderii să fie instruiți să poarte aceste conversații într-un mod cât mai matur și transparent și să putem împreună să judecăm calitatea muncii în impact și nu efort”, a mai explicat Mihai Zânt, Executive Coach și Trainer, cu o experiență de peste 10 ani în conducerea echipelor și a comunităților.

Angajatorii care au publicat nivelurile salariale în anunțurile de angajare de pe OLX, în 2023, pentru categoriile blue și grey collar au oferit salarii cuprinse între 500 și 2.000 de euro net/lună. Cele mai mari salarii au fost scoase de angajatorii care au pus la bătaie locuri de muncă în strănătate, unde remunerațiile lunare au depășit 2.000 de euro, potrivit datelor centralizate de OLX.

Sursa foto: Mihai Zânt

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri