Jensen Huang, CEO-ul Nvidia și cel care le-a recomandat anterior absolvenților privilegiați ai Generației Z să-și reducă așteptările este din nou în atenția publică. De această dată, angajații săi sunt cei care au ieșit cu declarații, precizând despre acesta că este un șef pretențios și că este greu de lucrat cu el.

Nvidia, cel mai mare producător de plăci video din lume, are un CEO pe care angajații l-au etichetat ca fiind „exigent”, „tăios” și „perfecționist”. Într-un interviu recent, angajații de la sediul companiei din Santa Clara i-au spus jurnalistului care i-a intervievat că este dificil să lucreze cu Jensen Huang, scrie CNBC.

Huang, care este, totodată și unul dintre fondatorii Nvdia, compania înființată în 1993 și care acum valorează peste 2 trilioane de dolari, a spus că aceste descrieri i se potrivesc „ca o mănușă”.

„Așa și trebuie să fie. Dacă vrei să faci lucruri extraordinare, nu ar trebui să fie ușor”, a răspuns CEO-ul Nvidia.

Nu este prima dată când stilul de conducere al lui Huang se află sub lumina reflectoarelor. El a spus anterior că are „50 de subordonați direcți” în ideea de a nu exista multiple straturi de management care să contribuie la o birocrație excesivă. Așa se face că, cei mai mulți directori executivi din cadrul Nvidia au 10 subordonați direcți. El a spus că se așteaptă ca directorii executivi să opereze activitățile în mod independent, fără să le fie necesare un grad mare de „îndrumare și răsfăț”.

În epoca liderului empatic, tactica lui Huang poate fi cât se poate de controversată, dar experții spun că trebuie să fii necruțător pentru a conduce una dintre cele mai mari companii din lume.

„Este într-o oarecare măsură un om nemilos. El este liderul unei companii cu o valoare de peste 2 trilioane de dolari și a trecut printr-un proces de selecție foarte dur, deoarece există multe companii de tehnologie care se află la pragul de un trilion sau valorează deja miliarde de dolari. Multe companii mai mici au dat faliment, dar Nvidia a supraviețuit. Trebuie să fii rezistent pentru a opera la acel nivel”, a declarat Wladislaw Rivkin, profesor asociat de comportament organizațional la Trinity Business School.

În plus, mandatul lui Huang în Silicon Valley durează deja de aproape trei decenii, ceea ce este o chestiune „destul de rară”, spune Sankalp Chaturvedi, profesor de leadership la Imperial College Business School.

Interesant este și că mulți dinitre angajații Nvidia, deși au alte opțiuni în piață, aleg totuși să lucreze cât de mult pot în cadrul acestei companii și trec peste comportamentul liderului lor. „Asta sugerează că Huang face ceva corect”, este de părere Chaturvedi.

Huang rulează Nvidia ca pe o „mașinărie”

Contextul de imigrant al lui Huang a jucat un rol masiv în modelarea stilului său de conducere, spun experții pentru sursa citată. Miliardarul s-a născut în Taiwan, în 1963, și a fost trimis apoi în SUA de către părinții săi când avea nouă ani, deși nu știa engleza.

A petrecut ceva timp la un internat unde a fost hărțuit de către copiii din jurul său. În adolescență, a avut două joburi cu jumătate de normă și a lucrat ca spălător de vase la un restaurant la care făcea și curățenie în toalete.

Nicio sarcină nu este mai prejos de mine. Pentru că, țineți minte, obișnuiam să spăl vase și toalete. Am curățat o mulțime de toalete. Am curățat mai multe toalete decât voi toți la un loc, iar unele dintre ele... nu pot fi uitate. Nu știu ce să vă spun. Asta e viața.

Jensen Huang, CEO-ul Nvidia (foto)

Jensen Huang, CEO-ul NvidiaSursa foto: Flickr / Maurizio Pesce

Huang afișează acum un stil de conducere „orientat către sarcini”, care pune preț pe realizarea lucrurilor, stabilirea de obiective ambițioase și monitorizarea performanței, a spus Rivkin.

Acest lucru ne duce cu gândul la comportamentul unui imigrant, venit să muncească și să accepte orice, un mediu de lucru în care domina, de altfel și o etică a muncii în care există convingerea că „pentru a merge înainte, trebuie să muncești din greu”. Mai mult și ideea de a lupta de la o vârstă fragedă pentru supaviețuire indică faptul că preferă să exercite un grad ridicat de control asupra fiecărui aspect al companiei, a explicat Chaturvedi.

„Avem destul de multe dovezi, atât în leadership, cât și în cercetarea motivațională, că provocările pot motiva oamenii și pot obține performanțe la cel mai înalt nivel”, explică Rivkin.

Chaturvedi a mai explicat că Huang își înțelege și își conduce organizația ca pe o mașinărie, gândindu-se la planuri și la cum să facă economie. Deși această abordare a dat roade de-a lungul deceniilor, este posibil ca Huang să fi trecut cu vederea alte caracteristici importante ale stilului său de leadership, cum ar fi empatia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri