Angajații de la Google, Microsoft și Tesla au îndurat în ultima perioadă vremuri dificile ca urmare a concedierilor masive la care au fost supuși. Partea proastă este că cei rămași au productivitatea la pământ, iar partea și mai proastă este că disponibilizările nu se opresc aici.

Google, Microsoft, doi dintre cei mai mari giganți ai lumii când vine vorba de tehnologie și Tesla, celebrul producător american de mașini electrice putem spune, deși cumva impropriu, că se întrec în concedieri.

Elon Musk le-a spus angajaților că Tesla va concedia 10% dintre ei pentru ca mai apoi să mai desființeze încă 500 de poziții de la divizia Supercharger. Google a concediat aproximativ 12.000 de persoane în 2023, iar 2024 nu a venit cu vești deloc bune, căci compania a anunțat că dă afară alte câteva sute de angajați din echipa de vânzări, încă din a doua săptămână din an (ulterior ajungând, totuși, la un număr mai mic).

CEO-ul Google, Sundar Pichai a declarat recent că gigantul tech a fost atent în procesele de disponibilizare și că și-a făcut timp pentru a le duce la bun sfârșit într-un mod corect. Oficialul a mai spus, totodată, că disponibilizările Google ar putea încetini în a doua jumătate a anului, potrivit Business Insider.

Ce efecte de lungă durată au concedierile masive. Multe se întorc împotriva angajatorilor

Concedierile, în general, au un cost pe termen lung mult mai profund decât putem vedea în primă instanță. Chiar dacă organizații mari, cum sunt cele despre care discutam mai sus, nu par și probabil nici nu vor avea probleme în a primi CV-uri noi în viitorul apropiat, problema principală se pune la retenția personalului. Angajații care au supraviețuit unor runde de concedieri au moralul scăzut, dacă nu chiar și productivitatea. Mai mult, unii dintre managerii care deja lucrează acolo vor fi mai puțin predispuși să recomande altora un loc de muncă în compania din care fac parte, spun experții din piața muncii.

Doar gândul că oamenii care încă lucrează împreună în aceste companii pot trece peste concedieri ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat arată doar o lipsă de înțelegere a modului în care funcționează psihologia umană.

Sandra Sucher, profesor de practică managerială Harvard Business School

Cu alte cuvinte, efectele concedierilor pot contracara beneficiile financiare ale reajustării cheltuielilor cu forța de muncă, ceea ce poate crea un efect de bumerang. Chiar și atunci când liderii consideră că disponibilizările sunt necesare pentru a reduce costurile, organizațiile sunt profund afectate, spune Wayne Cascio, profesor emerit de management la Universitatea din Colorado Denver, care a cercetat concedierile din mediul corporate.

„Vă întrebați, probabil când va cădea din nou toporul”, spune profesorul, atrăgând atenția asupra faptului că angajații care nu au fost concediați de la companii precum Google, Microsoft sau Tesla nu fac nimic altceva decât să-și reactualizeze constant CV-urile și să se uite mereu după locuri de muncă noi, chiar și în timpul programului. Aceste lucruri nu fac nimic altceva decât să scadă productivitatea la nivelul muncii și să alimenteze o cultură a terorii ca urmare a temerilor constante că cei rămași și-ar putea pierde locul de muncă. Cascio arată că la organizațiile care concediază masiv angajați, ponderea celor care pleacă voluntar crește de obicei cu aproximativ 50% în anul următor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri