20 Noiembrie 2023

Șeicii care au bătut palma cu Hidroelectrica și Transelectrica au inaugurat cel mai mare parc solar din lume



Companiile de stat din Emiratele Arabe Unite TAQA și Masdar au anunțat inaugurarea celui mai mare proiect solar ”single-site” din lume, cu o putere instalată de 2 GW.

Proiectul fotovoltaic Al Dhafra, aflat la circa 35 de kilometri de Abu Dhabi, are în jur de 4 milioane de panouri solare bifaciale și va furniza energie pentru 200.000 de locuințe. Cu o putere instalată de 2 GW, parcul fotovoltaic din Emirate se compară cu centrala nucleară de la Cernavodă și este peste Porțile de Fier I și II la un loc.

TAQA, holdingul de energie al guvernului din Abu Dhabi, deține 40% din proiect. Alte 20% sunt la Masdar, inițial o subsidiară a Mubadala - fondul suveran al EAU, dar unde acum TAQA este acționarul majoritar. Mai simplu spus, proiectul Al Dhafra are ca acționar majoritar Emiratele și este un PPA (power-purchasing agreement) încheiat cu EWEC, compania de apă și electricitate din această țară.

Dincolo de dimensiunile proiectului fotovoltaic, el este relevant însă și pentru România, deoarece anul acesta Hidroelectrica a semnat un acord de tip joint venture cu Masdar. Scopul este producţia de energie regenerabilă - nu e clar dacă acordul era legat de proiectul, momentan oprit, al parcului solar de 1,5 GW la Dăbuleni-Sadova.

De asemenea, TAQA este interesată de dezvoltarea proiectelor de infrastructură de transport al energiei în România. Chiar în noiembrie, compania din Emirate a semnat un memorandum cu Transelectrica privind un proiect de acest tip – un cablu subteran de înaltă tensiune transfrontalier.



Citeste si